14 JUN 2024 (Jumaat): Kelab Kewangan Antarabangsa (HE19), Fakulti Kewangan Antarabangsa Labuan (FKAL) telah menganjurkan ceramah pelaburan di Podium D, Universiti Malaysia Sabah Kampus Antarabangsa Labuan (UMSKAL) sempena 6th Annual Stock Trading Competition 2024.

Ceramah yang bermula dari pukul 9 pagi sehingga 12 tengah hari itu dihadiri 100 pelajar.

Eksekutif Pelaburan Saham untuk Kiosk Pelaburan Ekuiti Maybank EIK Labuan. Abd Rahman Mohamed Kifli telah menyampaikan ceramah yang bertajuk “A Beginner’s Guide To Stock Trading”.

Beliau merupakan individu yang berpengalaman dalam pasaran saham.

Objektif utama program ini adalah untuk menggalakkan pelajar dari setiap program untuk memahami bidang pelaburan.

Melalui program ini, pelajar dapat memperoleh pengetahuan dan pengalaman dalam pelaburan saham.

Selain itu, ceramah ini akan membantu pelajar mempelajari kaedah membuat keputusan dengan menganalisis faktor risiko dan pasaran kewangan semasa.

Abd Rahman telah berkongsi strategi dan teknik berharga sebelum melabur dalam pasaran saham.

Beliau juga memperkenalkan beberapa platform perdagangan saham kepada peserta.

Hasilnya, peserta mendapat banyak manfaat daripada ceramah yang berharga ini.

Ceramah Pelaburan ini berakhir dengan jayanya pada pukul 12 tengah hari.

Ceramah tersebut sangat menarik dan memanfaatkan kepada semua yang hadir dan ianya telah mendapat sambutan yang hangat daripada semua pihak.

Turut hadir Ketua Program Kewangan Antarabangsa yang juga Penyelaras Program, Dr. Aminah Shari dan Dr. Siti Nur Aqilah Ab Wahab.

Hadir sama Pengarah Program, Nurul Nabila Syahira Yusri.

Syabas Buat Semua.

Tamat.