LABUAN: Kira-kira 300 pelajar Fakulti Kewangan Antarabangsa Labuan (FKAL), Universiti Malaysia Sabah Kampus Antarabangsa Labuan (UMSKAL) telah menjayakan Program Literasi Kewangan di Dewan Kuliah Pusat UMSKAL pada 20 Oktober 2023.

Timbalan Dekan (Akademik dan Antarabangsa) FKAL, Dr Ricky Chia Chee Jiun berkata program itu bertujuan untuk melaksanakan intervensi Literasi Kewangan yang awal dan bersasar.

Selain itu, mewujudkan kesedaran dan pendedahan awal terhadap pengurusan kewangan yang baik.

Memantau pencapaian, keberkesanan dan impak projek.

Mengukuhkan penjenamaan dan pengaruh Jaringan Pendidikan Kewangan (FEN),”katanya.

Beliau berkata demikian ketika mewakili Dekan FKAL, Professor Madya Dr. Geoffrey Harvey Tanakinjal menyampaikan pengenalan FEN Proaktif pada majlis itu.

Program Santai-santai bersama BNM dan PDRM dikendalikan oleh Eksekutif Kanan Bank Negara Malaysia (BNM), Mohammed Tonarusli Tonamli bersama Ketua Bahagian Siasatan Jenayah Komersial, Ibu Pejabat Polis Daerah Labuan, ASP Jacklyn Justin.

Manakala Pengurusan Kewangan Peribadi oleh Ketua Cawangan Agensi Kaunseling dan Pengurusan Kredit (AKPK), Sabah, Sheirly Alfred.

Dr Ricky berharap pelajar memberikan perhatian terhadap isu keberhutangan serius pada usia muda dan fasa pemulaan kerjaya.

Pada masa sama, kurang kesedaran terhadap kepentingan perlindungan kewangan.

Program Literasi Kewangan dianjurkan bersama FKAL dan BNM.

Dr Ricky mengucapkan terima kasih kepada BNM yang bekerjasama menjayakan program yang memberi manfaat kepada pelajar FKAL itu.

Tamat.