16 JULAI 2024 - FAKULTI Kewangan Antarabangsa Labuan (FKAL), Universiti Malaysia Sabah (UMS) menjadi tuan rumah kepada delegasi dari Program Pengajian Perakaunan, Fakulti Ekonomi Universiti Slamet Riyadi Surakarta, Indonesia pada 15 - 17 Julai 2024.

Delegasi ini diketuai oleh Naib Canselor Pentadbiran Am dan Kewangan. Dr Aris Eddy Sarwono, SE, AK. CA, Ketua Institut Penyelidikan dan Khidmat Masyarakat, Yannie Asrie Widanti dan Pensyarah Program Pengajian Pengurusan Nike Larasati.

Tujuan utama lawatan ini adalah untuk memulakan projek penyelidikan kolaboratif bertajuk "Pembangunan Strategi Pemasaran Produk Makanan Proses Tempatan di Kabupaten Boyolali, Jawa Tengah, Indonesia dan Wilayah Persekutuan Labuan, Malaysia."

Inisiatif penyelidikan bersama ini dijalankan dengan kerjasama Dekan Fakulti Kewangan Antarabangsa Labuan (FKAL), Prof. Madya Dr Geoffrey Harvey Tanakinjal, Timbalan Dekan Hal Ehwal Pelajar dan Alumni, Dr. Noor Hassanah Husin dan Pensyarah Kanan Perbankan Antarabangsa dan Luar Pesisir, Dr. Salumah Nain.

Selain aktiviti penyelidikan mereka, delegasi dari Universiti Slamet Riyadi juga dijemput menjadi penceramah jemputan di FKAL UMS, untuk berkongsi kepakaran dalam bidang masing-masing.

Delegasi ini juga disertai oleh dua pelajar iaitu Siti Nurfatikah dan Navinda Nur Afifah dari Program Perakaunan Fakulti Ekonomi.

Sepanjang lawatan akademik mereka, para pelajar akan menyertai dua program penting yang dianjurkan oleh Perwakilan Mahasiswa Fakulti Kewangan Antarabangsa Labuan (PMFKAL), yang diketuai oleh presidennya, Chai Zhi Leng.

Program pertama, "Transformasi Kewangan Makanan Tempatan untuk Perusahaan Mikro, Kecil dan Sederhana dengan Fintech: Meningkatkan Daya Saing Generasi Muda," bertujuan untuk meneroka tentang penyelesaian kewangan yang inovatif untuk industri makanan tempatan.

Program pelajar kedua, bertajuk "Revolusi Kewangan: Revolusi Fintech dalam Mengurus Kewangan dan Rangkuman Kewangan Dalam Kalangan Pelajar," akan membincangkan fintech dalam mempromosikan rangkuman kewangan dan kemahiran pengurusan dalam kalangan pelajar.

Para pelajar juga terlibat dalam perbincangan akademik perbandingan yang dikendalikan oleh Timbalan Presiden Majlis Perwakilan Pelajar UMS (MPPUMS), Mohd Shazwan Shah Mahrof bertajuk, "Persamaan dan Perbezaan Antara Kursus Ijazah Malaysia dan Indonesia," akan memberi peluang untuk pertukaran silang budaya dan pendidikan antara kedua-dua institusi.

Lawatan ini telah membuahkan hasil dan dijangka bahawa kerjasama ini akan mengukuhkan hubungan akademik dan penyelidikan antara Universiti Malaysia Sabah dan Universiti Slamet Riyadi Surakarta serta memupuk pertumbuhan dan pembangunan bersama dalam bidang kewangan dan ekonomi.

Terima Kasih Universiti Slamet Riyadi Surakarta.

Tamat.