LABUAN: Kolej Kediaman Tun Pengiran Ahmad Raffae (KKTPAR) memenangi tiga acara di Karnival Sukan Pantai Antara Kolej Kediaman (SUKOL) Universiti Malaysia Sabah (UMS) 2023 yang diadakan di Gelanggang Pantai Universiti Malaysia Sabah Kampus Antarabangsa Labuan (UMSKAL), Wilayah Persekutuan Labuan pada 24 – 25 November 2023.

Tiga kemenangan yang diperolehi KKTPAR itu ialah Bola Tampar Pantai Lelaki (3 on 3), Bola Sepak Pantai Wanita (4 on 4) dan Bola Jaring Pantai Wanita (3 on 3).

Sementara itu, Kolej Kediaman Tun Fuad (KKTF) memenangi satu emas menerusi acara Bola Sepak Pantai Lelaki (4 on 4).

Manakala kontinjen tuan rumah, Kolej Kediaman Alpha Beta (KKAB) UMSKAL turut membawa pulang satu emas menerusi acara Bola Tampar Pantai Wanita.

Tempat kedua Bola Sepak Pantai Lelaki (4 on 4) ialah Kolej Kediaman Tun Pengiran Ahmad Raffae dan ketiga Kolej Kediaman Lestari Sandakan.

Bagi Bola Sepak Pantai Wanita (4 on 4), tempat kedua dimenangi Kolej Kediaman Alpha Beta UMSKAL dan ketiga Kolej Kediaman Tun Mustapha.

Kolej Kediaman Tun Mustapha dan Kolej Kediaman Alpha Beta UMSKAL masing-masing menduduki tempat kedua dan ketiga Bola Tampar Pantai Lelaki (3 on 3).

Manakala bagi Bola Tampar Pantai Wanita (3 on 3), Kolej Kediaman Non-Resident meraih tempat kedua dan ketiga Kolej Kediaman Tun Pengiran Ahmad Raffae.

Sementara itu, tempat kedua Bola Jaring Pantai Wanita (3 on 3) disandang Kolej Kediaman Alpha Beta UMSKAL dan Kolej Kediaman Tun Fuad di tempat ketiga.

Hadiah disampaikan oleh Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar dan Alumni) UMS, Prof. Madya Dr. Raman Noordin.

Turut menyampaikan hadiah Pengarah UMSKAL, Prof. Madya Dr. Mohamad Rizal Abdul Hamid.

Turut hadir Pengarah Pusat Sukan UMS, Ahmadi Nurdin dan Ketua Sektor Sukan dan Rekreasi UMSKAL, Dr Ahmad Fadly Abdul Rahman.

Sebanyak lima acara dipertandingkan yang melibatkan 147 peserta yang mewakili 8 kontinjen iaitu KK Alpha/Beta UMSKAL, KK Tun Fuad, KK Tun Mustapha dan KK Antarabangsa Kingfisher.

Selain itu, KK Tun Pengiran Ahmad Raffae, KK 1 Borneo, KK Eco Park dan KK Lestari Sandakan.

Sementara itu, Ahmadi mengucapkan terima kasih kepada sukarelawan sukan yang menjayakan karnival SUKOL 2023.

Tamat.