22 Disember 2023 (JUMAAT) – Pelajar Kursus Pengurusan Wakaf Program Kewangan Islam, Fakulti Kewangan Antarabangsa Labuan (FKAL), Universiti Malaysia Sabah Kampus Antarabangsa Labuan (UMSKAL) sekali lagi telah berjaya menjayakan Infaq Crowdfunding iaitu pengumpulan dana melalui platform KitaFund.

Pensyarah Kursus Pengurusan Wakaf, Dr Hajah Haneffa Muchlis Gazali berkata kutipan dana ini digunakan untuk membeli peralatan harian bagi kegunaan pelajar di Madrasah Al Ansar, Taman Mutiara, Kampung Sungai Bedaun, Labuan.

Antara peralatan yang disumbangkan adalah kipas angin, rak kasut, rehal, rak baju dan papan putih untuk kegunaan 29 pelajar tahfiz berkenaan.

Projek ini merupakan salah satu tugasan bagi melengkapkan penilaian Kursus Pengurusan Wakaf yang diambil pelajar pada semester ini.

Dr. Hajah Haneffa juga berkata bahawa projek ini merupakan salah satu inisiatif di bawah Projek SULAM iaitu kaedah pengajaran dan pembelajaran (PdP) yang menggabungkan hasil pembelajaran kursus dengan khidmat komuniti dalam kalangan pelajar Institut Pengajian Tinggi (IPT).

Majlis penyerahan peralatan itu disempurnakan oleh Ketua Projek Infaq Crowdfunding, Nur Faliza Adam kepada Pengerusi Madrasah Al Ansar, Ustaz Drs Haji Masdaud Mapalili yang disaksikan oleh Dr. Hajah Haneffa di Pusat Madrasah Al Ansar, Labuan.

Ustaz Drs Haji Masdaud mengucapkan ribuan terima kasih kepada penderma, pensyarah dan pelajar yang terlibat dalam menjayakan projek pada kali ini.

Projek ini telah dilaksanakan oleh 9 orang pelajar Tahun 4 Kewangan Islam yang diketuai oleh Nur Faliza Adam.

Projek ini juga diusahakan oleh Nur Afrina Appri, Nurul Izzati Ahmad, Sia Sapini dan Sitti Jaisah Ahmad Jais.

Turut terlibat sama, Muhammad Afiq Arlan, Mohd Firdaus Ibnu Habir, Mohd Haiqal Ramli dan Muhammad Salman Latapa.

Semoga Allah menerima amal ibadah ini dan membalas kebaikan semua pihak yang terlibat.

Tamat.