PASUKAN Universiti Malaysia Sabah, Kampus Antarabangsa Labuan (UMSKAL) sudah bersiap sedia menghadapi Liga Futsal Institusi Pendidikan Tinggi (IPT) 2024.

12 pelajar yang terpilih menyarung jersi skuad futsal UMSKAL bersedia menggalas cabaran menghadapi lapan pasukan dari IPT Zon Borneo.

Mereka ialah Mohamad Shahril Iqmal Hippini (ketua pasukan), ⁠Mohd. Muadz Ahmad Jamizi, Muhammad Nur Irfan Afiq Hamden, ⁠Shoomaan S/O Kalaiahrasan, ⁠Mohamad Khairul Rizal dan ⁠Faiezal Anam.

Selain itu, ⁠Mohamad Ihsan Mohamad, ⁠Adzril Kamlan, ⁠Safwan Rahimie Roslan Penolong Ketua Pasukan), ⁠Hanif Qhuzairee Mohd Asri, ⁠Muhammad Afiq Dzikri Mohd Rizuan dan ⁠Nazerry Dennis.

Skuad UMSKAL diketuai Ketua Kontinjen, Dr Ahmad Fadly Abd Rahman yang juga Ketua Sektor Sukan dan Rekreasi UMSKAL bersama Pengurus Pasukan, Mohd Nazri Mohd Ibrahim dan Penolong Pengurus, Jasri Japar.

Manakala Asmawi Awang dan Yusdi Lamat masing-masing bertindak sebagai Ketua Jurulatih dan Penolong Jurulatih di samping Muhammad Raffiezy Abdul Rashad sebagai Pegawai Perubatan.

Sementara itu, Dr Ahmad Fadly meminta semua pemain dan pegawai sentiasa menjaga nama baik UMSKAL sebelum, semasa dan selepas kejohanan itu.

“Sambil kita memburu kemenangan, jangan lupakan aspek disiplin dan semangat kesukanan,”katanya.

Asmawi pula meminta anak buahnya memenangi kesemua perlawanan bagi memudahkan laluan ke peringkat separuh akhir kejohanan tiga hari itu.

“Kita menyedari skuad UMSKAL akan menghadapi persaingan sengit daripada pasukan lain yang juga mengintai peluang layak ke pusingan seterusnya.

“Skuad UMSKAL perlu lebih garang menghadapi pasukan lawan sebelum berhasrat layak ke separuh akhir,”katanya.

Karnival Borneo Liga Futsal IPT 2024 akan diadakan di UMS, Kota Kinabalu pada 9 hingga 11 Jun 2024.

Selamat Berjuang.

Tamat.