Majlis Penutupan dan Perasmian Karnival Kokurikulum UMSKAL Semester 1 Sesi 2023/20234 di Dewan Utama, UMSKAL pada 7 Januari 2024.

Fokus utama program ini adalah untuk mengaplikasikan hasil pembelajaran yang telah diperoleh oleh pelajar selama mengikuti kursus kokurikulum ini.

Program ini juga memberikan pengalaman dan peluang kepada semua pelajar yang terlibat dalam mengembangkan potensi mereka, secara tidak langsung membentuk jati diri yang kukuh bagi setiap pelajar.

Saya ingin mengucapkan tahniah dan syukur atas penganjuran program Karkomkal ini yang telah berjaya dilaksanakan, atas dorongan daripada satu gerak kerja oleh semua pelajar yang telah menunjukkan kesungguhan yang tinggi dalam menjayakan program ini.

Program ini bertujuan untuk merapatkan silaturahim setiap pelajar kursus kokurikulum semester 1 sesi 2023/2024 dengan kakitangan dan masyarakat dalam serta luar W.P Labuan.

Terdapat pelbagai pertandingan yang dianjurkan oleh pelajar.

Mereka ini juga mengadakan pameran dan menganjur aktiviti sepertimana yang telah dirancang oleh setiap kursus yang ditawarkan pada semester ini.

Selain itu, melalui aktiviti sebegini dapat melatih nilai kerjasama di antara pelajar bersama organisasi luar dalam mengadakan program serta memantapkan lagi kemahiran insaniah mahasiswa.

Program ini sememangnya memberikan impak yang besar buat warga UMSKAL khususnya pelajar UMSKAL sendiri.

Antara Objektif Program adalah untuk merupakan medium untuk mempamerkan nilai positif yang telah diperolehi sepanjang kursus kokurikulum sepanjang semester ini.

Mempamerkan kemahiran insaniah yang telah diterapkan sepanjang semester melalui penganjuran aktiviti dan program di dalam Karnival Kokurikulum.

Menyerlahkan bakat-bakat pelajar yang terpendam melalui kursus-kursus Kokurikulum sebagai salah satu kaedah mempromosikan UMS dan PKPP khususnya.

Melatih pelajar untuk berhadapan dengan masyarakat dan agensi luar di dalam usaha untuk menjayakan sesuatu program yang dianjurkan.

Melatih pelajar untuk bekerjasama dengan pihak luar dan merasai sendiri pengalaman berurusan daripada mula hingga program selesai dijalankan.

Program KARKOMKAL ini adalah satu program terbaik yang wajar diberikan pujian kerana bukan mudah untuk jawatankuasa program bekerjasama dalam membuat persiapan untuk menjayakan sehingga selesai.

Saya sebagai perasmi pada malam ini berasa berbangga dan mengucapkan syabas dan tahniah sekali lagi kerana berjaya melaksanakan program sebesar ini.

Kejayaan ini membuktikan bahawa mahasiswa sekalian mempunyai satu ikatan ukhuwah yang sangat utuh dan kebijaksanaan serta pengalaman yang diperoleh semasa persiapan ini berlangsung sedikit sebanyak memberikan satu ilmu baharu dan bermanfaat untuk digunakan pada masa akan datang.

Saya berharap program seperti ini dapat diteruskan dan menjadi satu asas atau elemen penyatuan dalam semangat berpasukan serta suatu keraian yang akan mengeratkan lagi silaturahim sesama pelajar, pensyarah dan seluruh warga Universiti Malaysia Sabah Kampus Antarabangsa Labuan dan warga Labuan.

Ucapan terima kasih juga dipanjangkan kepada semua pihak yang terlibat secara langsung atau tidak langsung dalam menjayakan majlis ini.

Semoga usaha kita yang ikhlas dan berterusan ini akan membawa kepada kemajuan, kesejahteraan dan keharmonian negara yang boleh kita kecapi bersama-sama untuk generasi akan datang.

Turut hadir Timbalan Pengarah Pusat Kokurikulum dan Pemajuan Pelajar UMS, Dr. Sharifah Rahama Amirul, Timbalan Dekan HEPA FKAL, Dr. Noor Hasanah Husin, Ketua Sektor PKPP UMSKAL, Johari Safar, Penolong Pengarah Jabatan Belia dan Sukan Labuan Felix Dean Anthony Paru, Penyelaras Karnival Kokurikulum, Shahridah Shahdan dan Pengarah Karkomkal Sesi 2023/2024, Nur Farahin Mohd Ali.

Tamat.