Subsidi Pemberian Tiket Penerbangan Kepada Pelajar Universiti Awam

Pengumuman Daripada: Pusat Komunikasi Korporat

INISIATIF BANTUAN SUBSIDI PEMBELIAN TIKET PENERBANGAN UNTUK PELAJAR UNIVERSITI AWAM BAGI LALUAN DOMESTIK ANTARA SEMENANJUNG, SABAH, SARAWAK DAN WILAYAH PERSEKUTUAN LABUAN

Jemaah Menteri telah bersetuju supaya kerajaan melaksanakan inisiatif bantuan subsidi pembelian tiket penerbangan untuk pelajar universiti awam bagi laluan domestik antara Semenanjung, Sabah, Sarawak dan Wilayah Persekutuan Labuan.

Kementerian Pengangkutan telah mengadakan beberapa siri perbincangan dengan Kementerian Pendidikan Tinggi, Suruhanjaya Penerbangan Malaysia (MAVCOM) dan syarikat-syarikat penerbangan bag memperincikan pelaksanaan inisiatif ini.

Inisiatif ini dijangka akan memanfaatkan seramai lebih 56,000 pelajar daripada universiti awam dengan implikasi kos keseluruhan yang dianggarkan berjumlah RM16.8 juta.

Maklumat lanjut boleh diperoleh melalui siaran media Menteri Pengangkutan Malaysia: https://www.facebook.com/100064843592221/posts/666366195534828/?mibextid=cr9u03