UMS Dekati Kanak-Kanak Berkeperluan Khas, Beri Pengalaman Berharga

Program Pendidikan Awal Kanak-kanak (PAKK), Fakulti Psikologi dan Pendidikan (FPP), Universiti Malaysia Sabah (UMS) telah mengadakan program “The Shining Stars" di Pertubuhan Pemulihan dalam Komuniti (PDK) Tanjung Aru, di sini baru-baru ini.

Menurut Ketua Program PAKK UMS, Dr. Juppri Bacotang, program tersebut bertujuan menjalankan aktiviti intervensi terhadap kanak-kanak berkeperluan khas, dan meningkatkan kesedaran kepada masyarakat tentang hak kanak-kanak berkeperluan khas.

Katanya ia juga memberi peluang kepada pelajar UMS untuk memupuk sikap kepimpinan, pengurusan masa dan gerak kerja, dan seterusnya saling bekerjasama dalam menjayakan program tersebut.

“Program ini melibatkan 30 pelajar PAKK (Semester 6) sebagai Ahli Jawatankuasa Pelaksana program yang diketuai oleh Sunita George dan Sunriani Abd Jutup, ibu bapa, petugas PDK, dan 30 orang kanak-kanak berkeperluan khas dari PDK Tanjung Aru.

“Pada program ini, sesi ceramah tentang Hak Kanak-kanak Berkeperluan Khas telah diadakan yang disampaikan oleh Ketua Pusat Pembelajaran Persatuan Sindrom Down Kota Kinabalu, Petty Paul Lisa.

“Beliau telah berkongsi pengetahuan dan pengalaman beliau sendiri kepada ibu bapa tentang kanak-kanak yang mengalami Sindrom Down dan Attention-Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD),” jelasnya.

Antara pengisian menarik pada program tersebut termasuklah aktiviti senamrobik dan sukaneka seperti bola ping pong dalam sudu, lari dalam gelung, isi air dalam botol, dan sambut belon berair menggunakan kain sarung yang disertai oleh kanak-kanak berkeperluan khas.

Menurut Petty, ibu bapa harus melatih anak-anak agar mereka mempunyai keberanian dan boleh berdikari.

“Ibu bapa perlu mempunyai kesabaran yang tinggi dalam mendidik anak-anak. Jangan terlalu manjakan mereka sehingga mereka tidak dapat berdikari sendiri.

“Saya juga suka menyeru kepada ibu bapa agar terus bekerjasama dengan guru dan tidak meletakkan sepenuhnya tanggungjawab mendidik dan menjaga anak-anak kepada para guru sahaja.

“Kerjasama ini penting untuk anak-anak terus berkembang dengan lebih baik lagi,” ujar Petty.

Hadir sama Penyelia PDK Tanjung Aru, Valentina Sho.