KURSUS KEJURUTERAAN BIOPROSES, 13 - 14 FEBRUARI 2017

: Kejuruteraan Bioproses (BPE), Fakulti Kejuruteraan
Subjek
: Kursus Kejuruteraan Bioproses, 13 - 14 Februari 2017

Kursus 2 hari ini akan disampaikan oleh Prof. Dr. Ravindra Pogaku, profesor dan pakar kejuruteraan bioproses dari Fakulti Kejuruteraan, UMS. Pengajar kursus akan menyampaikan beberapa topik seperti laluan dan rangkaian metabolik, termodinamik bio katalisis dan reaktor (kejuruteraan metabolik). Kursus ini akan disampaikan dalam format IPD khasnya untuk para akademik, penyelidik serta jurutera-jurutera proses kimia. Kursus ini juga mengandungi silabus program Ijazah dan Sarjana untuk Kejuruteraan Bioproses yang ditawarkan di universiti yang lain.

Kursus ini akan memanfaatkan kepada penyelidik yang berminat atau menceburi bidang kejuruteraan biokimia, kejuruteraan biofarmatikal, kejuruteraan bioreaktor, kejuruteraan alam sekitar, kejuruteraan enzim, kejuruteraan fermentasi dan sebagainya. Dengan pertumbuhan pesat industri berasaskan kimia, keperluan untuk jurutera yang mahir dalam bidang ini amat tinggi. Peserta kursus akan didedahkan dengan teori serta praktikal dan ini merupakan peluang terbaik untuk menimba ilmu dalam bidang kejuruteraan bioproses.