Survey Data Pelaksanaan Amalan Terbaik Gamifikasi Universiti Awam

Subjek: Survey Data Pelaksanaan Amalan Terbaik Gamifikasi Universiti Awam
Pegawai dihubungi : Prof. Dr. Fong Soon Fook
Ext : 1800

1.    Selaras dengan aspirasi penggunaan kaedah pendidikan  fleksibel dan inovatif, Menteri Pengajian Tinggi, Dato 'Seri Idris Jusoh mencadangkan penggunaan gamification sebagai alat pengajaran dan pembelajaran yang berkesan untuk mewujudkan pemahaman yang lebih baik daripada segi nilai-nilai tempatan dan identiti kebangsaan di kalangan rakyat dan pelajar.

2.    Gamifikasi dimaksudkan merangkumi pembelajaran berasaskan permainan dan aktiviti-aktiviti pembelajaran yang menggunakan kaedah permainan yang tidak semestinya melibatkan teknologi komputer. Gamifikasi menjadikan proses P&P menjadi lebih menarik, interaktif dan engaging.
3.    Sebagai langkah untuk membantu KPT mendapatkan maklumat berkaitan amalan terbaik gamifikasi di UA masing-masing, satu borang survey telah disediakan bertajuk “Data Pelaksanaan Amalan Terbaik Gamifikasi Universiti Awam”. Ia merangkumi aspek berikut :

·  Pembelajaran dan pengajaran (P&P)
·  Penyelidikan
·  Penerbitan
·  Perundingan
·  Penyeliaan Akademik
·  Pengkomersilan
·  Program Pembangunan Bakat

4. Borang survey seperti lampiran perlu di diisi dan dihantar sebelum 26 Ogos 2016, ke alamat email Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya. (Prof. Dr. Fong Soon Fook, selaku Penyelaras OER@UMS)