UMS Hantar Pelajar Akuakultur Ke Jepun Untuk Latihan Industri

Sekumpulan lapan pelajar Universiti Malaysia Sabah (UMS) telah dihantar untuk latihan industri dalam bidang akuakultur di Jepun.

Mereka merupakan pelajar program ijazah akuakultur tahun akhir dari Institut Penyelidikan Marin Borneo (BMRI) dan Fakulti Sains dan Sumber Asli (FSSA).

Ketua program akuakultur BMRI UMS, Prof Madya Dr Abentin Estim, berkata UMS berbangga dengan program latihan unik ini yang akan memberi perkhidmatan terbaik kepada pelajar dan industri pada masa hadapan.

Kumpulan terbaru ini merupakan kumpulan ke-20 pelajar akuakultur yang mendapat manfaat daripada institusi dan industri yang mengambil bahagian di Jepun.

Latihan industri itu bermula pada 3 Mei dan akan diteruskan sehingga 25 Julai.

“Para pelajar akan ditempatkan di Ladang Belut Nagasaki, Olive Suissan dan Koperasi Perikanan Tanoura yang terkenal dengan kejayaan mereka dalam bidang akuakultur,” kata Abentin dalam satu kenyataan.

“Program ini akan menyediakan pelajar pengalaman praktikal dalam pelbagai kaedah akuakultur dan teknologi baru muncul.

“Kami tidak sabar untuk melihat bagaimana pelajar, apabila kembali, akan menggunakan pengetahuan mereka untuk menyokong industri akuakultur,” tambahnya.

Pelajar UMS, David Dexter dan Nur Aina Alisha berkata, kelapan-lapan mereka bersyukur dengan peluang yang diberikan oleh FSSA dan BMRI.

“Kami ingin mengucapkan terima kasih kepada BMRI dan FSSA kerana memberi kami peluang untuk menyertai program latihan ini.

“Kami berasa teruja dan gementar pada masa yang sama.

“Namun, selepas kerja keras yang telah kami lalui bersama sebagai satu pasukan, ia berbaloi, dan kami akan cuba sedaya upaya untuk membanggakan UMS,” kata mereka.

Tambah mereka, mereka juga ingin meneroka budaya di Negara Matahari Terbit sambil menimba lebih banyak pengalaman dan kemahiran dalam akuakultur.

“Selain itu, kami berharap orang lain juga boleh berpeluang sama merasai keajaiban mengembara ke luar negara untuk latihan industri,” kata pelajar tersebut.