UMS Anjur Seminar Bincang Kepentingan Pembudayaan Kualiti Program Akademik

Universiti Malaysia Sabah (UMS) menganjurkan Seminar Akreditasi Akademik 2023 selama sehari yang bertujuan membincangkan kepentingan pembudayaan jaminan kualiti program akademik agar terus relevan.

Ia melibatkan peserta daripada pelbagai peringkat akademik dan kakitangan pentadbiran utama institusi pengajian tinggi untuk sama-sama memberikan komitmen kepada penambahbaikan kurikulum program pengajian masing-masing.

Menurut Timbalan Naib Canselor (Akademik dan Antarabangsa) UMS, Profesor Dr. Shahril Yusof, seminar tersebut antara lain bertujuan memberi ruang para peserta untuk mempertimbangkan program-program pengajian akademik agar lebih berdaya saing dan relevan dengan keperluan semasa.

“Penambahbaikan berterusan di dalam jaminan kualiti dan semakan kepada kurikulum program akademik institusi pengajian tinggi (IPT) masing-masing dapat membantu hasrat Kementerian Pendidikan Tinggi (KPT).

“Ia untuk memacu kecemerlangan pendidikan tinggi tempatan agar selari dengan visi kementerian iaitu Pendidikan Tinggi Berkualiti, Insan Cemerlang, Negara Sejahtera,” ujarnya ketika merasmikan seminar yang berlangsung di Pusat Islam UMS, baru-baru ini.

Terdahulu, Pengerusi Seminar, Profesor Ir. Ts. Dr. Zainal Zakaria telah menggariskan objektif penganjuran seminar yang julung kalinya dilaksanakan.

“Objektif ini adalah untuk memastikan institusi masing-masing dapat menawarkan program yang berkualiti dan sentiasa sehaluan dengan arus perdana di dalam memastikan kualiti pendidikan global dapat dicapai.

“Ia juga bagi memaklumkan bahawa UMS akan sentiasa komited untuk bersama-sama dengan semua institusi tempatan di Sabah agar hasrat KPT dapat dicapai dengan memastikan semua program yang ditawarkan mendapat akreditasi dan jaminan kualiti.

“Diharapkan penganjuran seminar ini dapat mempertingkatkan ilmu dalam kualiti akademik IPT sebagai entiti penting yang terlibat dalam menyediakan pelan pendidikan, menyampaikan ilmu serta memikul tanggungjawab untuk merealisasikan transformasi pendidikan yang dicita-citakan oleh negara,” jelasnya.

Beliau menambah, pembinaan tamadun ilmu bakal terhasil apabila ilmu diberikan status sebagai ‘the highest good' dalam pembentukan peradaban insan sejagat melalui aktiviti seperti seminar yang dilaksanakan.

Seramai 130 peserta daripada pelbagai IPT tempatan di Sabah hadir dalam seminar tersebut.