Lawatan Kerja Penanda Aras, PPPH UMS Rangka Kerjasama Strategik

Pusat Perkhidmatan dan Penyelidikan Halal (PPPH) di bawah Fakulti Sains Makanan dan Pemakanan (FSMP) Universiti Malaysia Sabah (UMS) telah mengadakan lawatan kerja penanda aras dan kunjungan hormat ke Halal Development Corporation Berhad (HDC), Halvec Laboratories Sdn. Bhd., Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM), Pusat Analisis Halal Malaysia (MyHAC) dan Institut Fatwa dan Halal, Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) bagi merangka gerak kerja dan peluang kerjasama.

Pengarah PPPH, Dr. Noorakmar Ab Wahab berkata, program itu antara lain bertujuan memperkenalkan dan mewujudkan sinergi positif di antara PPPH UMS bersama agensi terlibat dalam memperkasakan industri dan seterusnya ekosistem halal di Sabah.

Katanya, ruang dan peluang dalam mengembangkan perkhidmatan halal terutamanya latihan dan kursus yang diperlukan oleh pengusaha makanan sama ada di peringkat kotej, kecil dan sederhana dan perusahaan besar untuk ditawarkan oleh PPPH telah dikenal pasti, antaranya latihan asas dan profesional sertu.

“Peluang penggunaan platform bersepadu halal yang dimaklumkan HDC membolehkan penyertaan PPPH untuk berhubung lebih dekat dengan ekosistem dan pihak berkepentingan halal.

“Selain itu, perbincangan strategik di antara PPPH bersama Halvec Laboratories Sdn. Bhd dan MyHAC adalah satu permulaan yang baik bagi merangka hala tuju dan persediaan PPPH dalam menubuhkan perkhidmatan analisis makmal. Selain latihan kompetensi kakitangan, kerjasama penyelidikan dan latihan industri pelajar juga merupakan antara perkara yang dibincangkan.

“Di samping itu, ia juga bagi mendapatkan maklumat terkini terutama daripada Bahagian Sekretariat Majlis Halal Malaysia dan Bahagian Pengurusan Halal, JAKIM,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam satu kenyataan, di sini, hari ini.

Menurut Noorakmar, pengiktirafan oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) kepada PPPH selaku penyedia latihan halal (PLH) di Sabah telah dilanjutkan baru-baru ini.

Selain itu, potensi kolaborasi penyelidikan serta perkhidmatan latihan pada masa hadapan turut dibincangkan.

“Dalam perbincangan yang sama, Dekan FSMP, Prof. Madya Ts. Dr. Hasmadi Mamat turut menzahirkan penghargaan kepada semua agensi terlibat atas kesudian menerima kunjungan hormat dan memberi sepenuh sokongan kepada PPPH dalam merangka serta menjalankan aktiviti penyelidikan dan perkhidmatan halal.

“Pengukuhan hubungan rakan strategik ini amat penting bagi membentuk hala tuju PPPH yang lebih mampan serta akan memberi manfaat kepada negeri Sabah,” katanya.

Hadir sama, ahli-ahli PPPH iaitu Mohd Hazim Mohd Yusof, Ts. Dr. Nor Qhairul Izzreen Mohd Noor dan Mohd Fadhil Nanun.