UMS Komited Terus Perkasa Bidang Penyelidikan: Naib Canselor

Universiti Malaysia Sabah (UMS) komited untuk memperkasa bidang kajian dan penyelidikan secara menyeluruh, Naib Canselor UMS Prof. Datuk Dr. Kasim Mansor

Beliau berkata usaha itu termasuk menambah baik serta meluaskan jaringan rangkaian kerjasama dengan institusi pengajian tinggi luas dan pemain industri.

Katanya, universiti itu sentiasa meneroka ruang dan peluang untuk memperluaskan bidang penyelidikan dan terbuka untuk bekerjasama dengan pihak lain dalam kerja-kerja penyelidikan.

“Hari ini sekali lagi kita meluaskan langkah kita dalam bidang keilmuan dengan mengadakan kolaborasi bersama Kolej Sains dan Teknologi Nantong (NTST) yang berfokuskan untuk kita bergerak ke depan dalam aspek pendidikan serta penyelidikan.

“Kedua-dua institusi pengajian ini terbukti mempunyai kemampuan dan kebolehan tersendiri dan jika bekerjasama, saya amat yakin ia akan membuahkan hasil dan impak positif kepada perkembangan bidang penyelidikan dan keilmuan,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam satu acara sempena Majlis Menandatangani Memorandum Persefahaman antara UMS dan NTST.

Beliau menambah kolaborasi tersebut mampu meningkatkan kualiti dalam bidang penyelidikan yang memberi manfaat kepada keperluan industri secara keseluruhan.

"Kami telah mengenal pasti pelbagai bidang kepakaran yang boleh diteroka dan dikongsi bagi kepentingan kedua-dua pihak melalui MoU ini.

"Selain itu, melalui aktiviti pertukaran pelajar juga mampu memperkasa keperibadian pelajar yang berpengetahuan terutama dalam aspek kebudayaan dan pengetahuan terhadap pelbagai perkara baharu," ujar beliau.

Pada acara tersebut, Kasim mewakili UMS menandatangani dokumen MoU, manakala NTST diwakili oleh Timbalan Setiausaha, Wang Feng.

Hadir sama Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan & Inovasi), Prof. Ir. Dr. Rosalam Hj. Sarbatly; Pendaftar UMS, Luqman Ridha Anwar; Ketua Pustakawan UMS, Md. Sazali Md. Salleh; Penolong Naib Canselor (Strategik), Prof. Dr. Mohammad Saffree Jeffree; dan Dekan Fakulti Perniagaan, Ekonomi dan Perakaunan, Prof. Madya Dr. Mohd Rahimie Abd Karim.