DEBORA Wadah UMS Lahir Siswa Celik Ilmu dan Kritis Pemikiran

Penganjuran program pengucapan awam seperti Debat Piala Orator (DEBORA) Kali ke-10 anjuran Kolej Kediaman Tun Fuad (KKTF) Universiti Malaysia Sabah (UMS) merupakan wadah UMS secara berterusan dalam melahirkan siswa-siswi celik berilmu tinggi dan kritis pemikiran.

Naib Canselor UMS, Prof. Datuk Dr. Kasim Hj. Mansor berkata, program seumpama juga mampu membina keyakinan diri pelajar universiti dalam meningkatkan kemahiran pengucapan awam dan berkomunikasi.

“Program ini juga mampu meningkatkan daya fikiran dan membantu meningkatkan kreativiti siswa-siswi dalam berhujah dan memberikan pandangan.

“Sedekad penganjurannya, DEBORA dilihat telahpun berjaya melahirkan dan memupuk pelajar universiti yang berpotensi tinggi dan berkualiti, baik dari peserta mahupun ahli jawatankuasa,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam ucapan sempena perasmian dan penutupan Pertandingan Akhir DEBORA Kali ke-10 yang berlangsung secara dalam talian menerusi laman rasmi Facebook dan Youtube KKTF.

Kasim turut memaklumkan, penganjuran pertandingan debat pada kali ini telah mendapat penyertaan dari 11 buah Universiti Awam seluruh Malaysia dan 3 buah Kelab Debat dari kolej kediaman UMS sendiri iaitu Kelab Orator Kolej Kediaman Tun Fuad, Kelab Debat Mahasiswa Intelektual Kolej Kediaman Tun Mustapha dan Kelab Seni Orator Kolej Kediaman Tun Pengiran Raffae.

“Syabas dan tahniah diucapkan kepada kedua-dua pasukan pendebat iaitu Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) Cawangan Pagoh dan pasukan pendebat KKTF yang juga telah mewakili UMS di peringkat akhir pertandingan DEBORA pada tahun ini.”

“Program ini merupakan satu pencapaian yang sangat membanggakan kerana sentiasa berjaya membuktikan program di bawah penganjuran kolej kediaman juga berupaya mendapat sambutan di peringkat kebangsaan.

“Selama 10 tahun penganjurannya, Jawatankuasa Kebajikan Mahasiswa (JAKMAS) KKTF dapat mengekalkan momentum dan kecemerlangannya dalam melahirkan bakat seni orator dalam kalangan siswa-siswi,” ujar beliau.

Pada pertandingan akhir DEBORA, Pasukan Debat KKTF UMS telah dinobat sebagai johan pertandingan, sekali gus berjaya membawa pulang hadiah kemenangan berjumlah RM1,000, selain pendebat dari pasukan KKTF UMS, Mohamad Fazli Losimin turut terpilih sebagai pendebat terbaik keseluruhan.

Hadir sama secara dalam talian Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar dan Alumni) UMS, Prof. Madya Dr. Raman Noordin; Pengetua KKTF, Dr. Abdul Hair Beddu Asis; dan Yang Dipertua JAKMAS KKTF, Mohammad Naufal Jusmin.