Pusat Sukan UMS Anjur Kejohanan Catur

Pusat Sukan Universiti Malaysia Sabah (UMS) akan mengadakan Kejohanan Varsity Chess Championship bertempat di Dewan Bankuasi UMS pada 12 hingga 15 Jun 2024.

Menurut Pengarah Pusat Sukan UMS, Ahmadi Nurdin, Varsity Chess Championship pada edisi ke-2 tersebut akan mempertandingkan dua kategori iaitu ‘Rapid & Blitz’ bagi institusi pengajian tinggi awam dan swasta serta kategori ‘Rapid’ bagi kategori sekolah menengah.

“Diharapkan dengan penganjuran ini akan mampu meningkatkan mutu sukan catur di samping melahirkan pemain-pemain catur yang cemerlang.

“Terima kasih kami ucapkan kepada Kementerian Pendidikan Tinggi (KPT) yang memberikan peluang kepada UMS sebagai penganjur.

“Diharap kerjasama erat antara universiti awam dan swasta serta sekolah-sekolah di Sabah dapat merealisasikan matlamat dan objektif kejohanan kali ini,” ujarnya dalam satu kenyataan.

Untuk rekod, seramai 150 peserta yang akan turut serta pada kejohanan kali ini.

Majlis perasmian penutupan kejohanan tersebut akan dirasmikan oleh Timbalan Setiausaha Bahagian Seksyen Sukan KPT, Datuk Dr. Pekan Ramli.