UMS Terus Tradisi Laksana Ibadah Korban Sempena Aidiladha

Universiti Malaysia Sabah (UMS) melalui Pusat Islam UMS (PIUMS) meneruskan tradisi pelaksanaan ibadah korban di universiti seperti tahun-tahun sebelumnya bersempena dengan sambutan Hari Raya Aidiladha.

Menurut kenyataan dari PIUMS, pada tahun ini seramai 35 peserta korban terlibat dalam ibadah korban di UMS, dengan lima ekor lembu dikorbankan secara bergotong-royong di Perkarangan Masjid UMS.

“Manakala sejumlah 35 orang kakitangan UMS dan 30 orang pelajar turut terlibat membantu dan menjayakan kerja-kerja penyembelihan, melapah dan pengagihan daging korban.

“Daging korban kemudiannya diagihkan kepada kakitangan-kakitangan dan pelajar-pelajar UMS, selain jamuan sempena sambutan Hari Raya Aidiladha turut diadakan untuk warga UMS selepas Zohor,” demikian kenyataan dari PIUMS.

Naib Canselor UMS, Prof. Datuk Dr. Kasim Hj Mansor turut berkesempatan meninjau aktiviti korban yang dilaksanakan pada sebelah pagi.