FPT UMS Tingkat Kesedaran Komuniti Terhadap Kepentingan Ekosistem Hutan Bakau

Pelaksanaan Program SULAM ‘Future Youth, Future Proof’ (FYFP) di Kampung Seri Serbang, Bongawan, Papar baru-baru ini mampu meningkatkan kesedaran penduduk kampung terhadap kepentingan penjagaan ekosistem hutan bakau khususnya di kampung tersebut.

Penyelaras Program FYFP, Dr. Rosmalina Abdul Rashid berkata, program anjuran Fakulti Perhutanan Tropika (FPT), Universiti Malaysia Sabah (UMS) itu bertujuan untuk meningkatkan tahap kesedaran komuniti terhadap ekosistem hutan bakau yang menjadi nadi produk ekopelancongan yang terdapat di kampung tersebut.

“Adalah amat penting untuk menjaga ekosistem bakau di sepanjang Sungai Bongawan ini bagi memastikan kelestarian sumber alam semula jadinya terpulihara.

“Ini kerana hutan bakau ini menjadi habitat kepada pelbagai serangga dan hidupan liar seperti kelip-kelip, monyet Belanda dan haiwan reptilia seperti buaya,” katanya.

Beliau turut memaklumkan seramai 20 komuniti yang terlibat dalam mengusahakan produk ekopelancongan di kampung itu telah bersama menjayakan program tersebut.

“Antara aktiviti yang diadakan adalah penanaman sebanyak 120 anak pokok bakau hasil sumbangan daripada pihak Jabatan Perhutanan Sabah (JPNS).

“Justeru, diharapkan program ini memberi manfaat kepada komuniti dan para pelajar yang terlibat serta membantu komuniti Kampung Seri Serbang terhadap pengetahuan memulihara sumber alam semula jadi,” katanya.

Ujar Rosmalina, program ini turut diharap mampu memberi impak positif kepada para pelajar untuk memahami dan mendalami keperluan membantu masyarakat setempat dalam hal berkaitan perhutanan dan ekopelancongan.

Program yang dirasmikan oleh Pegawai Perhutanan Wilayah, JPNS, Mohd. Nasir Ag. Suman melibatkan penyertaan 55 pelajar kursus Eko-Pelancongan UMS dan disertai oleh dua pensyarah UMS, iaitu Rosmalina dan Dr. Nur Athirah Abdullah.

Program tersebut turut mendapat sokongan daripada kakitangan JPNS serta dibantu oleh ahli jawatankuasa Kampung Seri Serbang, Bongawan.