Misi Ilmiah, Kelab Pelajar CFC UMS Ke Indonesia

Seramai 19 pelajar dari Kelab Psikologi Kanak-kanak dan Keluarga (CFC), Fakulti Psikologi dan Pendidikan (FPP), Universiti Malaysia Sabah (UMS) bersama tiga orang pensyarah pengiring telah mengadakan International Relation Program (IRP) ke Indonesia selama lapan hari bermula 25 Mei hingga 1 Jun baru-baru ini.

Objektif utama program tersebut adalah untuk memberikan pendedahan kepada para pelajar mengenai budaya dan cara hidup masyarakat di luar negara di samping memperoleh pendedahan dalam bidang Psikologi Kanak-kanak dan Keluarga dengan membuat lawatan ke pusat kanak-kanak berkeperluan khas dan universiti yang terpilih.

Menurut Penasihat Kelab CFC, Dr. Suwaibah Zakaria, program IRP merupakan acara tahunan kelab berkenaan yang diadakan sejak tahun 2013 lagi.

“Program tahunan ini dikendalikan hampir seratus peratus oleh ahli majlis tertinggi dan majlis eksekutif CFC. Antara negara-negara yang telah dikunjungi oleh kelab ini adalah Korea Selatan, Brunei, Singapura, Thailand, Taiwan, Australia dan yang terkini Indonesia.

“Setiap tahun, CFC mengambil inisiatif untuk menjelajah ke negara pilihan mereka bagi meneroka ilmu baharu dan menimba pengalaman berharga sebagai sebahagian daripada proses pembelajaran sepanjang hayat yang tidak boleh diperoleh dalam dewan kuliah,” katanya.

Sementara itu, Dekan FPP UMS, Profesor Madya Dr. Soon Singh Bikar Singh berkata penganjuran program tersebut dapat memberikan pemahaman dan pengalaman mendalam kepada pelajar mengenai cabaran dalam penganjuran sesuatu program.

“Matlamat utama program ini adalah untuk melengkapkan pelajar dengan pengetahuan dan pengalaman yang diperlukan untuk mengemudi bidang yang kompleks dan mencabar di masa hadapan,” katanya.

Terdahulu Pengarah Program IRP, Qistina Alya Jamaluddin, menyeru rakan pelajar untuk terus menghayati semangat inovasi dan kebolehsuaian dalam menghadapi perubahan landskap pendidikan sentiasa berubah.

“Pengalaman daripada program ini telah melengkapkan peserta dengan kemahiran yang diperlukan untuk menghadapi cabaran masa depan dengan penuh yakin," ujar beliau.

Turut menyertai program tersebut Ketua Program Psikologi Kanak-kanak dan Keluarga, Dr. Nur Farhana Ardillah Aftar dan Felo Siswazah, Nurul Shafira Adi.