UMS Perkasa Keusahawanan Pelajar dan Komuniti Usahawan

Universiti Malaysia Sabah (UMS) menerusi Fakulti Perniagaan, Ekonomi dan Perakaunan (FPEP) akan berkolaborasi dengan Perbadanan Usahawan Nasional Berhad (PUNB) bagi mengadakan program Social Entrepreneurship Pitch Challenge PUNB-UMS 2024 sebagai satu inisiatif untuk memperkasa keusahawanan pelajar dan komuniti usahawan khususnya dalam bidang keusahawanan.

Menurut Timbalan Dekan Hal Ehwal Pelajar dan Pascasiswazah FPEP, Dr. Noor Fzlinda Fabeil, program berbentuk cabaran simulasi perniagaan peringkat negeri Sabah itu antara lain adalah bagi memberi peluang kepada pelajar mempraktikkan nilai dan kemahiran keusahawanan bersama komuniti usahawan tempatan.

“Selain itu, program ini juga memberi ruang kepada pelajar untuk mempromosikan produk usahawan tempatan yang dihasilkan serta memperkenalkan pihak industri kepada para pelajar seawal mungkin untuk pendedahan kepada dunia keusahawanan sebenar melalui perkongsian ilmu daripada pegawai PUNB dan usahawan jemputan.

“Program ini melibatkan tiga peringkat pelaksanaan, iaitu proses pemadanan pelajar dan usahawan serta perbincangan tajuk projek keusahawanan di peringkat pertama, manakala peringkat kedua melibatkan kerja lapangan dan bengkel penyediaan projek keusahawanan, sebelum pembentangan projek keusahawanan (pitching) pada peringkat terakhir,” katanya.

Dalam pada itu, FPEP dalam satu kenyataan memaklumkan program kelolaan Program Keusahawanan FPEP bersempena dengan penganjuran Simposium Keusahawanan FPEP 2024 akan ditaja sepenuhnya oleh PUNB dengan jumlah dana sebanyak RM35,000 bagi menampung kos penganjuran program.

Pelaksanaan program tersebut akan melibatkan kerjasama para pensyarah Program Keusahawanan dan diketuai oleh pelajar-pelajar FPEP dari Kelab Keusahawanan (ENTREC) dan Persatuan Mahasiswa FPEP (PMPEP), selain penyertaan langsung Gabungan Persatuan Penjaja dan Peniaga Negeri Sabah (G3PNS) sebagai feeder kepada 10 kumpulan usahawan terpilih untuk program ini.

“10 kumpulan pelajar yang mempunyai solusi dan inovasi yang menarik kepada permasalahan yang dihadapi oleh setiap 10 usahawan terlibat akan dipilih dan mereka akan mengadakan beberapa siri lawatan ke premis usahawan untuk melakukan pemerhatian operasi dan urus niaga bagi suatu tempoh masa secara berjadual.

“Sesi sumbang saran antara pelajar dan usahawan turut berlaku sepanjang lawatan yang diadakan.

“Para pelajar kemudiannya akan memberi cadangan atas nasihat oleh mentor yang merupakan pensyarah program keusahawanan bagi memastikan cadangan yang diusulkan praktikal dan boleh dilaksana,” demikian menurut kenyataan tersebut.

Program tersebut bermula 27 Jun dan akan berlangsung sehingga 31 Oktober ini.