MAHEPA UMS, Penghargaan Kepada Pencapaian Pelajar Dan Alumni

Kementerian Pendidikan Tinggi (KPT) komited memberikan sokongan dan dorongan dalam pelbagai aspek pencapaian pelajar dan alumni yang sentiasa mengharumkan nama universiti.

Timbalan Menteri Pendidikan Tinggi Datuk Ts. Mustapha Sakmud berkata ianya termasuklah penglibatan dan pencapaian pelajar yang telah mengangkat martabat serta menyumbang kepada kecemerlangan universiti.

Katanya pengiktirafan tersebut penting sebagai penyuntik semangat kepada para pelajar untuk terus menabur bakti dalam memperkasa visi dan misi universiti dan KPT.

“KPT komited memberikan sokongan dan dorongan dalam pelbagai aspek pencapaian pelajar dan alumni yang sentiasa menjadi kebanggaan kita.

“Justeru, menjadi tanggungjawab universiti untuk menyediakan platform bagi generasi muda meneroka bidang ilmu, menggilap bakat dan potensi serta menerapkan nilai-nilai murni demi menyediakan generasi pemimpin masa hadapan,” katanya.

Mustapha berkata mahasiswa perlu mempunyai daya intelektual yang baik serta cakna dengan keadaan semasa agar keputusan yang diambil tidak menggugat keharmonian persekitaran.

“Ilmu yang ada perlu setara dengan adabnya. Ini akan mencerminkan mahasiswa yang berwibawa, kompeten dan holistik,” ujar beliau.

Beliau berkata demikian ketika merasmikan Majlis Anugerah Pelajar dan Alumni (MAHEPA) Universiti Malaysia Sabah (UMS) kali ke-25, baru-baru ini.

Tambah beliau, KPT mengangkat agenda pemerkasaan mahasiswa sebagai salah satu agenda utama.

“RUU ini mengandungi lima fasal yang melibatkan enam peruntukan berkaitan kebenaran memungut wang, menerima sumbangan dan menyelenggara kumpulan wang kepada Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) atau Badan Pelajar, penyelarasan tempoh pemilihan MPP berdasarkan pemantapan tadbir urus tatatertib mahasiswa.

“Sistem pendidikan negara akan terus menjadi Game Changer ke arah melahirkan modal insan yang berkemahiran tinggi dan berdaya saing,” katanya.

Terdahulu, Naib Canselor UMS Profesor Datuk Dr. Kasim Mansor berkata MAHEPA kali ke-25 mempertandingkan 22 anugerah yang terbahagi kepada 13 anugerah individu dan 9 anugerah berkumpulan.

“Anugerah tersebut meliputi enam kluster seperti kepimpinan pelajar; pembangunan sosial; pembangunan akademik dan intelektual; kesukarelawan; kluster khas individu dan berkumpulan.

“Selain anugerah yang dipertandingkan, MAHEPA juga turut memberi penghargaan kepada para alumni serta pihak-pihak yang terlibat secara langsung dalam pelaksanaan aktiviti hal ehwal pelajar dan alumni,” ujarnya.

MAHEPA kali ke-25 turut menyaksikan graduan orang kurang upaya, Hidayat Abdul Latif (Alumni UMS) menerima Anugerah Pencapaian Terbaik kategori Penghargaan Khas atas pencapaian beliau dalam pelbagai pertandingan sukan di peringkat universiti dan kebangsaan.

Hidayat pernah meraih pingat emas kategori berkumpulan dan pingat perak kategori beregu di Para SUKMA XX MSN pada tahun 2022, serta memenangi pingat perak kategori beregu dan individu di Para SUKMA XIX Perak pada tahun 2018.