Persiap Graduan Ke Alam Kerjaya, UMS Anjur SME Bank Career Day

Menyedari pelbagai cabaran graduan memasuki alam kerjaya, Pusat Kerjaya dan Pembangunan Keusahawanan Pelajar (PKPKP) Universiti Malaysia Sabah (UMS) menganjurkan program SME Bank Career Day @ UMS.

Menurut Pengarah PKPKP, Profesor Madya Ts. Dr. Sidah Idris, program tersebut memberi ruang dan pendedahan para pelajar mengenai pelbagai peluang pekerjaan serta mengenal pasti minat dan kemahiran berkaitan dunia perbankan.

Sidah berkata selain itu program tersebut membantu dan membimbing para pelajar dalam merancang laluan kerjaya yang sesuai dengan aspirasi dan potensi diri.

“Program ini membantu pelajar memahami keperluan industri dan membina rangkaian profesional yang berguna.

“Dengan kerjasama SME Bank, program ini mendedahkan dengan lebih terperinci tentang program latihan industri dan Graduate Talent yang ditawarkan oleh SME Bank.

“Saya percaya program ini akan memberi manfaat besar kepada para pelajar dalam menyediakan diri mereka untuk melangkah ke alam kerjaya dengan lebih yakin dan bersedia,” katanya.

Pada program tersebut, seramai 60 pelajar daripada pelbagai program akademik menyertai program tersebut yang turut menyediakan bengkel penyediaan resume serta aktiviti bersifat interaktif.

“Saya berharap agar semua peserta dapat memanfaatkan sepenuhnya peluang yang ada pada hari ini. Gunakanlah setiap sesi sebagai platform untuk menimba ilmu, bertanya soalan, dan membina jaringan yang akan membantu dalam perjalanan kerjaya anda kelak,” tambah Sidah.