Seminar Pengkomersialan Hasil Penyelidikan Universiti Platform Perkongsian Universiti – Industri

Penganjuran Seminar Pengkomersialan Hasil Penyelidikan Universiti: Peranan Pascasiswazah di Pusat Islam Universiti Malaysia Sabah (UMS) baru-baru ini mampu mewujudkan platform kepada para penyelidik dan pemain industri untuk berkongsi idea dan pengalaman serta mengadakan kolaborasi untuk manfaat bersama.

Seminar anjuran bersama Fakulti Perniagaan Ekonomi dan Perakaunan (FPEP) dan Pusat Pengurusan Inovasi dan Pengkomersialan (PPIP) itu tidak hanya melibatkan forum perbincangan, tetapi turut membuka peluang kepada ramai pencipta yang telah berjaya mengkomersialkan produk mereka untuk mempamerkan hasil inovasi mereka kepada peserta.

Menurut kenyataan dari FPEP, program tersebut diadakan antara lain adalah untuk memupuk budaya inovasi dan pengkomersialan di kalangan pelajar pascasiswazah.

“Seminar ini juga bertujuan untuk mendorong kolaborasi dan pertukaran pengetahuan dengan mewujudkan platform untuk para penyelidik dan pemain industri berkongsi idea dan pengalaman, selain peluang untuk memperluas jaringan kerja dengan membangun hubungan yang lebih kuat antara universiti dan industri.

“Memperkenalkan penemuan-penemuan terbaru kepada khalayak yang lebih luas merupakan salah satu fokus utama seminar ini, termasuk inovasi terbaru yang dihasilkan oleh pelajar dan penyelidik universiti.

“Usaha ini turut mendorong inovasi dan pengembangan perniagaan dengan menggalakkan pelajar untuk meneroka peluang pengkomersialan dan pembangunan perniagaan,” demikian menurut kenyataan tersebut.

Peningkatan kesedaran tentang isu-isu pengkomersialan turut menjadi agenda penting seminar tersebut.

“Dengan menyediakan maklumat dan panduan tentang cabaran serta peluang dalam pengkomersialan hasil penyelidikan, seminar ini diharapkan dapat memberi manfaat besar kepada universiti dalam memupuk budaya inovasi dan pengkomersialan di kalangan pelajar pascasiswazah.

“Diharapkan penganjuran seminar ini terus menjadi platform yang efektif dalam mendorong lebih banyak kerjasama antara universiti dan industri, serta memperkasakan pelajar pascasiswazah untuk terus berkarya dan berinovasi,” demikian kenyataan dari FPEP UMS.

Antara yang hadir dalam forum perbincangan sempena seminar tersebut Pengarah PPIP, Prof. Dr. Jidon @ Adrian Janaun; Ketua Pegawai Eksekutif Eternity Mode Sdn. Bhd, Gesiri Gambung; dan wakil dari Sabah Creative Economy & Innovation Centre (SCENIC), Ulianti Sarjuni.