Bekalan Air UMS Pulih Sepenuhnya

Bekalan air di kampus induk Universiti Malaysia Sabah (UMS) telah pulih sepenuhnya dan bersedia untuk menampung keperluan pelajar sedia ada dan pelajar baharu sesi kemasukan 2024/2025 yang dijangka akan mula mendaftar awal Oktober ini.

Naib Canselor UMS, Prof. Datuk Dr. Kasim Hj. Mansor dalam satu kenyataan berkata, ini adalah berdasarkan rekod bacaan air harian yang dilakukan oleh pihak Jabatan Pembangunan dan Penyelenggaraan (JPP) UMS yang mendapati bekalan air terawat daripada Jabatan Air Negeri Sabah (JANS) stabil dan mencukupi ketika ini.

“Trend bekalan air JANS yang diperoleh UMS dari bulan Januari 2024 semakin meningkat berbanding sebelumnya, dan terkini pada tahap stabil, konsisten dan mencukupi iaitu pada purata 5 juta liter sehari (MLD).

“Di samping itu juga, projek pembinaan telaga tiub (tubewell) menerusi dana peruntukan yang disalurkan seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri Malaysia dan Menteri Pendidikan Tinggi juga telah siap sepenuhnya dan berfungsi dengan baik.

“Bekalan air telaga tiub ini merupakan bekalan air alternatif bagi mengurangkan impak kepada para pelajar sekiranya terdapat gangguan bekalan air JANS akibat kerja-kerja penyelenggaraan terancang, berjadual atau berlaku insiden yang tidak dapat dielakkan,” katanya.

Justeru itu kata Kasim, berdasarkan perkembangan bekalan air daripada JANS yang stabil dan konsisten, serta bekalan air alternatif telaga tiub yang telah siap dan berjalan dengan lancar, maka UMS pada ketika ini tidak mempunyai sebarang isu bekalan air.

Untuk rekod, populasi terkini di dalam kampus induk UMS yang mempunyai keluasan sekitar 999 ekar dengan kawasan yang telah dibangunkan sekitar 70% adalah mencecah 20,000 orang sehari, dan berdasarkan populasi tersebut, keperluan air dalam kampus induk UMS adalah sekitar 3MLD ke 5MLD sehari.

Justeru, Kasim merakamkan ucapan penghargaan kepada Kerajaan Negeri Sabah dan Persekutuan yang responsif dengan sebarang keperluan universiti.