Hampir Seribu Warga Kundasang Hadir Ceramah Gempa Bumi

Ceramah Gempa KundasangKHAMIS, 09 JULAI - Hampir seribu penduduk sekitar Kundasang membanjiri pekan Kundasang bagi mendengar Ceramah Gempa Bumi anjuran Universiti Malaysia Sabah (UMS) kelmarin.

Bertempat di Pentas Kebudayaan Pekan Kundasang, ceramah tersebut disampaikan beberapa pakar UMS termasuk Pensyarah Geologi, Prof. Dr. Felix Tongkul yang menyampaikan ceramah bertajuk Sains Gempa Bumi.

Turut menyampaikan ceramah termasuklah beberapa lagi pensyarah Pusat Kajian Bencana Alam dan ahli Geologi dari universiti kebanggaan masyarakat Sabah itu.

Membawakan tajuk berdasarkan kepakaran masing-masing, mereka ialah Profesor Dr. Baba Musta (Tanah Runtuh), Prof. Dr. Kawi Bidin (Saliran Air), Dr. Moh Pak Yan (Kualiti Air Sungai) dan Prof. Ir. Dr. Abdul Karim Mirasa (Kerosakan Infrastruktur).

Sebuah ceramah bertajuk Kesan Psikologi turut disampaikan Dr. Ferlis Bulare @ Bahari selain tayangan video Pasca Gempa oleh Hj Mustapa Abd Talib.

Ceramah tersebut yang bertujuan untuk memberi pengetahuan dan kesedaran awam juga diadakan di Dewan Masyarakat Ranau pagi tadi. –SS

Bahagian Media dan Citra