UMS Bakal Mempunyai Simulasi Minyak dan Gas

gambar hiasanISNIN, 27 JULAI - Universiti Malaysia Sabah (UMS) bakal mempunyai kamudahan simulasi minyak dan gas melalui kerjasama pihak industri-universiti.

Perkara itu dinyatakan Timbalan Ketua Menteri merangkap Menteri Pembangunan Perindustrian, Datuk Raymond Tan ketika melancarkan Majalah Sabah Industry Quaterly (SIQ) baru-baru ini.

Katanya, UMS melalui Fakulti Kejuruteraan bekerjasama dengan Sitegroup International sedang dalam proses menubuhkan Pusat Persijilan dan Latihan Minyak dan Gas UMS.

Dengan adanya pusat itu nanti, pelantar simulasi akan menjadi platform latihan kepada pelatih mengenai situasi sebenar bekerja di pelantar minyak.

Pembinaan pelantar simulasi itu dijangka akan mengambil tempoh selama sembilan bulan untuk disiapkan. –SS

Bahagian Media dan Citra

Foto: Google Image (Sekadar Hiasan)