Kolej Kediaman Tun Mustapha UMS Sertai Program Integrasi Borneo

Integrasi Nasional KTMRABU, 29 JULAI - Mahasiswa dan felo Kolej Kediaman Tun Mustapha Universiti Malaysia Sabah (UMS) kini menyertai Program Integrasi Borneo Siri 3.

Pengetua kolej itu, Dr. Mohamad Nizam Nazarudin berkata, program selama tujuh hari itu turut disertai mahasiswa dan felo Kolej Kediaman Desasiswa Aman Damai, Universiti Sains Malaysia (USM) dan Kolej Cempaka dari Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS).

Katanya, program tersebut antara lain sebagai satu usaha untuk meneruskan agenda integrasi nasional yang melibatkan universiti di Semenanjung, Sarawak dan Sabah yang turut menyaksikan penglibatan masyarakat tempatan.

“Program sebegini amatlah baik sekali gus menangkis sebarang presepsi buruk yang sering menjadi viral di laman sosial terutama isu-isu yang berbaur perkauman dan menyentuh sensitiviti agama,” katanya ketika ditemui media.

Jelasnya, melalui program integrasi seumpama itu juga akan dapat mengukuhkan semangat perpaduan dan mengukuhkan keharmonian negara.

“Acara tersebut menyaksikan para peserta seramai 25 orang telah membuat lawatan beberapa lokasi di Sarawak termasuk Sekolah Kebangsaan Pendidikan Khas Miri.

“Di Sabah, rombongan tersebut melawat ke SMK Kota Marudu II untuk melaksanakan Program Motivasi dan interaksi sosial bersama pelajar SPM,” tambah Dr. Nizam sambil menyatakan penganjuran program itu hasil inisiatif Pengawal Kolej Kediaman Desasiswa Aman Damai USM, Nazu Hj. Ismail

Kesemua peserta juga dijadualkan untuk mengunjungi Kampung Perapat Laut Kudat dan melawat beberapa tempat menarik sekitar Kota Kinabalu. –SS

Bahagian Media dan Citra

Sumber: Kolej Kediaman Tun Mustapha