14 Pelajar UMS Tamat Latihan Hubungan Diplomatik

Oleh Faezah Mohamad Dun

PHEA DIPLOMAT2ISNIN, 17 OGOS - Program Latihan Sangkutan Pelajar Diplomat Universiti Malaysia Sabah (UMS) ke Kementerian Luar Negeri  yang disertai oleh 14 orang pelajar berakhir baru-baru ini.

Program yang berlangsung selama tiga minggu itu telah memberi ruang kepada para pelajar untuk mendalami latihan hubungan diplomatik.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan oleh Pusat Hal Ehwal Antarabangsa (PHEA) UMS, selain berpeluang bertemu duta-duta negara luar, peserta program turut berkesempatan menghadiri kursus hubungan diplomatik yang dianjurkan oleh Institut Dilpomasi dan Hubungan Luar Negeri (IDFR).

Kenyataan itu turut menambah, para pelajar UMS tersebut turut diberikan pendedahan diplomatik apabila diberi kepercayaan untuk menjadi sekretariat Persidangan Menteri-menteri Luar Asean ke- 48.

Penutupan program tersebut telah sempurnakan Timbalan Menteri Luar Negeri Malaysia, Dato’ Seri Reezal Merican Naina Merican di Hotel Istana Kuala Lumpur.

Turut hadir pada program penutupan tersebut, Naib Canselor UMS, Profesor Datuk Dr. Mohd Harun Abdullah dan Pemangku Pengarah Pusat Hal Ehwal Antarabangsa, Molly Donna Datuk Awang Sham.

Sumber: PHEA