30 Pelajar Sertai 'Kota Kinabalu City International Folklore Parade'

1MG1MC2SELASA, 18 OGOS  - Seramai 30 orang pelajar Universiti Malaysia Sabah (UMS) terlibat dalam Program 1Malaysia Green, 1Malaysia Clean (1MG,1MC) sempena Kota Kinabalu City International Folklore Parade baru-baru ini.

Sabah International Folklore Festival atau singkatan SIFF merupakan acara kebudayaan yang dianjurkan oleh Lembaga Kebudayaan Negeri Sabah dan tahun ini adalah merupakan penganjuran SIFF ke-10.

Pada perarakan tersebut, para pelajar UMS diberi peluang untuk mengiringi kumpulan-kumpulan tarian luar negara disamping melakukan kerja amal dengan membersihkan kawasan laluan perarakan.

Perarakan yang bermula dari Wisma Budaya dan berakhir di Dewan Masyarakat Kota Kinabalu tersebut adalah berjaya memperkenalkan budaya negara luar kepada masyarakat tempatan.

Program tahunan itu turut dihadiri oleh Mayor Bandaraya Kota Kinabalu, Datuk Abidin Madingkir dan Pengerusi Lembaga Kebudayaan Sabah, Datuk Wences Anggang.

Sumber: Norhana Nordin, HEPA

Foto: Wenlley Ijoy, HEPA