JPUUM – UMS Anjurkan Forum Awam

Oleh Faezah Mohamad Dun

jpuumRABU, 19 OGOS - Universiti Malaysia Sabah (UMS) dipilih menjadi penganjur bersama Forum Awam Jawatankuasa Pembaharuan Undang-undang Malaysia (JPUUM) Siri 2 yang dikelolakan Bahagian Hal Ehwal Undang-undang Jabatan Perdana Menteri.

Forum awam tersebut diadakan berikutan kejayaan penganjuran program yang sama di Sarawak pada bulan Mei lalu untuk menggalakkan penglibatan golongan awam daripada pelbagai lapisan masyarakat dalam proses pembaharuan undang-undang.

Forum yang diadakan di Dewan Resital UMS kelmarin itu bertujuan mewujudkan ruang kepada masyarakat agar lebih aktif berbincang dan mengemukakan cadangan, idea atau maklum balas terhadap tajuk forum yang dibincangkan iaitu ‘20 Perkara : Kedudukannya di dalam Perlembagaan Persekutuan’.

Pada teks ucapan perasmiannya, Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Musa Hj. Aman berkata isu-isu berkaitan Perkara 20 kini tersebar dengan mudah dan pantas menerusi laman media sosial termasuk perkara yang tidak benar dan berunsur fitnah untuk mengelirukan pemikiran rakyat.

“Perlu diakui bahawa masih ramai yang tidak mengetahui sejarah berkaitan Perkara 20 ini secara tepat dan mendalam, tetapi apabila isu-isu berkaitan perkara ini dibangkitkan, ramai pula tampil memberikan komen dan pandangan.”

“Ada kalanya tidak berlandaskan fakta sejarah malah ada yang sengaja memutarbelitkan fakta semata-mata untuk memenuhi kepentingan tertentu,” ujarnya.

Teks ucapannya dibacakan Timbalan Ketua Menteri Sabah Datuk Raymond Tan Shu Kiah.

Datuk Seri Musa turut menyuarakan harapan agar jawatankuasa akan dapat mencadangkan penyelesaian yang terbaik bagi menyelesaikan isu-isu yang dibincangkan kelak.

Forum tersebut menampilkan Yang di-Pertua Dewan Rakyat, Tan Sri Pandikar Amin Mulia; Peguam Besar Negeri Sabah, Datuk Hajjah Mariati Robert dan Peguambela dan Peguamcara, Sukumaran Vanugopal sebagai panel manakala Penyelidik Undang-undang, Hisham Ampongou Abdullah sebagai moderator.