Kemalangan Maut: UMS Tanggung Pengurusan Jenazah Sepenuhnya

Oleh Salbinous Saribun

eksiden labuanRABU, 19 JULAI - Universiti Malaysia Sabah (UMS) akan menanggung sepenuhnya perbelanjaan pengurusan jenazah pelajar Fakulti Perniagaan, Ekonomi dan Perakaunan UMS, Noor Haini Muda, yang terlibat dalam kemalangan maut di Wilayah Persekutuan Labuan semalam.

Universiti melalui Jabatan Hal Ehwal Pelajar (HEP) juga turut menguruskan tuntutan insurans yang dianggarkan berjumlah RM15,000 selain pembayaran khairat kematian sebanyak RM1,000 kepada waris mangsa.

Sumber menyatakan, jabatan HEP pada ketika ini juga sedang dalam perjalanan mengiringi penghantaran jenazah mangsa ke kediaman keluarganya di Felda Sahabat Lahad Datu.

Difahamkan kejadian berlaku di Jalan Kiamsam ketika mangsa bersama dua rakan dalam perjalanan menuju ke Kolej Matrikulasi Labuan.

Kereta Perodua Viva yang dipandu mangsa bertembung dengan sebuah Perodua Alza di satu simpang menyebabkan mangsa cedera parah.

Mangsa meninggal dunia di Unit Kecemasan Hospital Labuan.

Bahagian Media dan Citra