UMS Anjur Simposium ‘War Against Mosquito-Borne Diseases’

Oleh Faezah Mohamad Dun

Seminar NyamukKHAMIS, 20 OGOS - Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan (FPSK) Universiti Malaysia Sabah (UMS) meganjurkan simposium bertajuk ‘War Against Mosquito-Borne Disease 2015’ selama dua hari bermula kelmarin.

Simposium yang dirasmikan Pembantu Menteri kepada Ketua Menteri Sabah, Datuk Ir. Edward Yong Oui Fah itu membuka ruang kepada perbincangan tentang penyakit-penyakit berjangkit yang di bawa oleh nyamuk.

Menurut Datuk Edward, penganjuran simposium tersebut yang turut disertai pakar-pakar antarabangsa akan memberi ruang perbincangan dalam membantu mengawal penyakit malaria, denggi dan penyakit berkaitan di Sabah.

“Saya berharap simposium ini akan membawa pengetahuan yang lebih luas mengenai masalah penyebaran penyakit-penyakit sekali gus mengenal pasti cara terbaik bagi membasmi jangkitan nyamuk ini,” ujarnya.

Terdahulu, Naib Canselor UMS, Profesor Datuk Mohd Harun Abdullah berkata, UMS sentiasa komited menjalankan penyelidikan mengenai penyakit-penyakit berjangkit bagi membantu usaha pembasmian.

“UMS menerima dana untuk menjalankan penyelidikan berkaitan malaria dan denggi di samping turut bekerjasama dengan London School of Hygiene and Tropical Medicine dan Universiti Malaya untuk penyakit malaria serta University of Medicine 1 Yangon Myanmar untuk penyakit denggi,” tambahnya dalam teks ucapan yang dibacakan Timbalan Naib Canselor Akademik dan Antarabangsa, Profesor Dr. D Kamarudin D Mudin.

Simposium yang diadakan di Shangri- La Tanjung Aru, Kota Kinabalu itu turut disertai oleh pakar-pakar dari England, Taiwan, Vietnam, Myanmar, Filipina dan Amerika Syarikat.

Turut hadir, Pengarah Jabatan Kesihatan Negeri Sabah, Dr. Christina Rundi; Ketua Pustakawan, Dayang Rukiah Ag Amit dan Pemangku Dekan FPSK, Profesor Dr. Zainal Arifin Mustapha.

Bahagian Media dan Citra