UMS Sambut Hari Keamanan Antarabangsa

ISNIN, 21 SEPTEMBER – Universiti Malaysia Sabah (UMS) melalui Fakulti Kemanusiaan, Seni dan Warisan (FKSW) mengadakan Sambutan Hari Keamanan Antarabangsa hari ini sebagai satu peringatan betapa keamanan yang dikecapi perlu dihargai oleh generasi turun temurun.

Dekan FKSW, Prof. Dato’ Mohd Hamdan Adnan berkata keamanan yang dinikmati khususnya di negara Malaysia hari ini juga perlu dipelihara sebaiknya bagi mengekalkan suasana hidup aman damai dan harmoni.

“Dunia pada hari ini menyaksikan berlakunya konflik di merata tempat, menjadikan kita hidup dalam dunia yang penuh dengan keganasan. Statistik berkenaan pelarian mahupun migran cukup untuk menjelaskan tentang ancaman keselamatan yang dihadapi golongan ini di negara sendiri sehingga terpaksa keluar dari tanah air mereka.

“Keamanan bukan menjadi tanggungjawab sesebuah kerajaan semata-mata, tetapi masyarakat sebenarnya yang memainkan peranan lebih besar mengekalkan keamanan sejagat,” katanya ketika merasmikan Sambutan Hari Keamanan Antarabangsa di Auditorium Utama Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan UMS.

Mngambil contoh tragedi yang menimpa komuniti Rohingya di Myanmar Dato’ Hamdan berkata, rakyat Malaysia seharusnya bersyukur kerana mampu hidup bersama dengan mengamalkan kepercayaan agama masing-masing tanpa sebarang masalah.

“Bertindaklah dalam menjaga keamanan, aktif dalam gerakan-gerakan bersifat keamanan, jangan hanya menjadi pemerhati semata-mata,” tambahnya.

Pelbagai program diadakan sempena Sambutan Hari Keamanan Sedunia di UMS, antaranya sesi perkongsian ilmu berkenaan isu-isu keamanan sejagat melalui ucaptama dari wakil United Nations High Commisioner for Refugees (UNHCR), Richard Towle dan sesi forum terbuka bersama beliau, bacaan sajak oleh pensyarah FKSW, Prof. Dr. Siti Zainon Ismail, Mohd Fuad Bebit dan Ramzah Dambul, serta persembahan nyanyian dan muzik oleh pelajar FKSW.