Hayati Salleh Baihaki dipilih Pengerusi KESUMBA UMSKAL

RABU, 7 OKTOBER - Penolong Pendaftar Kanan, Universiti Malaysia Sabah (UMS), Hayati Salleh Baihaki dipilih sebulat suara sebagai Pengerusi Kelab Suri Rumah dan Staf Wanita UMS (KESUMBA) UMS Kampus Antarabangsa Labuan yang baharu bagi sesi 2015/2016.

Beliau yang pertama kali menyandang jawatan tersebut mengharapkan lebih ramai staf wanita terutama pensyarah FKAL dan Fakulti Komputeran dan Informatik (FKI) menganggotai KESUMBA untuk memastikan program dan aktiviti yang dirancang berjalan lancar.

“Dengan adanya ahli daripada kakitangan akademik akan membantu menaikkan semangat ahli yang lain bagi menjalankan program pada masa akan datang,” ujarnya.

Selain itu, Hayati juga mahu suri rumah yang suami mereka merupakan kakitangan UMSKAL menyertai Kesumba kerana banyak aktiviti membabitkan masyarakat setempat akan diadakan kelak.

“Kesumba juga akan mengadakan aktiviti yang membabitkan masyarakat setempat dan Badan Bukan Kerajaan (NGO) wanita di Wilayah Persekutuan Labuan,”tambahnya.

Pada Mesyuarat Agung KESUMBA UMSKAL yang berlangsung di Bilik Seminar, Bangunan Menara UMSKAL baru-baru ini, Penolong Pendaftar Kanan, Fakulti Kewangan Antarabangsa Labuan (FKAL), Norhanizah Adnan turut dilantik sebagai Setiausaha Kehormat kelab berkenaan.

Jawatan Timbalan Setiausaha pula disandang oleh Pembantu Tadbir, Rohani Yusup manakala Bendahari Kehormat dan Timbalan Bendahari masing-masing dipegang Penolong Akauntan, Eldayana Suhaili dan Badariah Abd Bool.

Penolong Akauntan Kanan, Ruby Zawati Timbang dan Nurul Huda Leman pula dilantik sebagai Juruaudit Kesumba.

Penolong Pegawai Tadbir, Ezawati Pungut dinamakan sebagai Exco Pendidikan dan Pelajaran manakala Exco Ekonomi dan Kepenggunaan dipegang oleh Penolong Pegawai Tadbir, Dg Norsiah Ag Saman.

Exco Hal Ehwal Agama dan Kebajikan pula diberikan kepada Pembantu Hal Ehwal Islam, Dg. Suhaila Ag. Suan, Noreffaiza Jali (Exco Keseniaan dan Kebudayaan), Nor Atiqah Mustafa (Exco Penerangan dan Perhubungan) serta Dg Marianah Ag Ibrahim (Exco Sukan dan Rekreasi). ZMD

Sumber: Azri Onn Othman