UMS, Universiti Awam Pertama Ada Kemudahan Maybank@Campus

Oleh Mohd Affzanizam Mohd Amin

ISNIN, 12 OKTOBER - Pelancaran Maybank@Campus di Universiti Malaysia Sabah (UMS) pada Sabtu menjadikan universiti ini sebagai universiti awam pertama mempunyai kemudahan tersebut.

Ketua Perkhidmatan Kewangan Komuniti Maybank Malaysia, Haji Hamirullah Boorhan berkata, penyediaan kiosk Maybank di UMS adalah hasil cadangan pihak universiti yang memohon supaya Maybank menyediakan mesin ATM di kampus.

“Permintaan dari pihak UMS datang tepat pada masanya kerana pada masa yang sama Maybank baru sahaja memulakan projek Maybank@Campus,” katanya ketika berucap merasmikan Kiosk Maybank@UMS.

Jelasnya, Maybank@Campus merupakan kemudahan perbankan konsep baharu sesuai untuk generasi Gen Z dan golongan siswazah serta kakitangan universiti untuk memanfaatkan kemudahan perbankan yang lengkap disediakan.

“Melalui pelancaran Maybank@UMS, para siswazah boleh membuka akaun bank dengan deposit serendah RM10 menggunakan platform iPad.

“Selain itu, Maybank@UMS akan menjadi pusat bagi aktiviti celik kewangan seperti ‘Investment Celeb Trade’ dan ceramah bulanan mengenai perancangan kewangan daripada pakar-pakar kewangan Maybank,” tambah Haji Hamirullah.

Maybank@UMS turut menyediakan prasarana seperti iPad dan Wifi percuma kepada para pelajar yang menggunakan ruang di cawangan ini yang direka dengan susun atur perabot yang lebih santai berbanding cawangan perbankan yang sedia ada.

Foto: Ernest Berinus