Pemilihan Majlis Perwakilan Pelajar UMS Berjalan Lancar

Oleh Salbinous Saribun

JUMAAT, 16 OKTOBER – Proses pembuangan undi Pemilihan Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) Universiti Malaysia Sabah (UMS) yang dijalankan serentak di Kota Kinabalu, Labuan dan Sandakan berlangsung dengan aman tanpa sebarang kekecohan, kelmarin.

Proses pengundian yang bermula seawal 8.00 pagi sehingga 5.00 petang menyaksikan seramai 16 calon bertanding merebut tujuh Kerusi Umum yang dipertandingkan di Kampus Induk, selepas dua Kerusi Umum di UMS Kampus Antarabangsa Labuan (KAL) dan satu kerusi di Sandakan telah awal mencatatkan calon menang tanpa bertanding.

Pelajar Fakulti Kemanusiaan, Seni dan Warisan (FKSW), Asmah Kadir mendahului senarai calon apabila berjaya meraih undian terbanyak dengan jumlah 3,250 undi.

Dua lagi calon wanita mengekori jejak beliau apabila turut  memenangi Kerusi Umum di Kampus Induk. Mereka ialah Sitti Rahina Ibrahim (2,587) dan Jessica Chin Yen Yen (2,423).

Empat Kerusi Umum selebihnya dimenangi pelajar lelaki iaitu Zaid Hanafi Zulkifli (2,717), Mohd. Taufik Nordin (2,508), Chung Wei Lok (2,424) dan Mohamad Syahrudin Mohd Sandi (2,410).

Dua Kerusi umum KAL pula disandang Amos Peter dan Mas Adibah Abdul Rafar, manakala kerusi Kampus Cawangan Sandakan menjadi milik Muhammad Fahmi Ahmad.

Bagi Kerusi Fakulti, sebanyak 22 kerusi dipertandingkan dengan setiap fakulti termasuk Pusat Pengajian Pascasiswazah memperuntukkan dua kerusi.

Pengumuman keputusan telah disempurnakan Naib Canselor UMS, Prof. Datuk Dr. Mohd. Harun Abdullah di Dewan Kuliah Pusat 2.

Turut hadir, Timbalan Naib Canselor Hal Ehwal Pelajar dan Alumni, Prof. Madya Dr. Ismail Ali, Timbalan Naib Canselor Penyelidikan dan Inovasi, Prof. Dr. Shahril Yusof dan Timbalan Naib Canselor Akademik dan Antarabangsa, Prof. Dr. D Kamarudin D Mudin.

Foto: Johaidi Ismail