BRI Young Ambassador Didik Pelajar Sekolah Menengah

ISNIN, 19 OKTOBER – Seramai 39 pelajar tingkatan enam atas dari Sekolah Menengah La Salle, Sekolah Tinggi Kota Kinabalu dan Sekolah Menengah Limbanak telah mengikuti program BRI Young Ambassador anjuran Institut Penyelidikan Bioteknologi (IPB) Universiti Malaysia Sabah (UMS), baru-baru ini.

Program dwitahunan itu bertujuan memberi pendedahan kepada masyarakat luar tertutamanya para pelajar sekolah mengenai kewujudan IPB serta memupuk minat pelajar aliran sains dalam bidang bioteknologi.

Pada program tersebut, para pelajar juga didedahkan kepada penyelidikan Biosensors, Stem Cells dan Protein and Diseases melalui taklimat yang disampaikan kakitangan akademik insititut berkenaan.

Selain pengenalan kepada teori bidang bioteknologi, para pelajar turut berkesempatan mempelajari dan memahami tentang pengendalian alat-alat berteknologi tinggi yang biasanya diguna pakai dalam aktiviti makmal.

Program yang berlangsung selama sehari itu dirasmikan pengarah IPB, Prof. Dr. Clemente Michael Wong Vui Ling.

Sumber: Institut Penyelidikan Bioteknologi