UMS Menang Best Entrepreneurship Project di MEA 2015

RABU, 11 NOVEMBER - Universiti Malaysia Sabah (UMS) diumumkan sebagai pemenang tempat ketiga bagi kategori Best Entrepreneurship Project Awards pada Majlis Makan Malam Penganugerahan Anugerah Keusahawanan Kementerian Pendidikan Tinggi (MEA) 2015 yang berlangsung di Kuala Lumpur baru-baru ini.

Membawa projek ‘The Portable Melamine Detection Device for Milk Products’, inovasi Rovina Kobun, pelajar pascasiswazah di bawah penyeliaan Penyelidik Institut Penyelidikan Bioteknologi (IPB) UMS, Dr. Shafiquzzaman Siddiquee, berjaya memukau para juri sekali gus menerima hadiah wang tunai RM10,000.

Projek inovasi tersebut berdasarkan kepada elektrod emas skrin pengubahsuaian dicetak untuk menentukan melamin dalam susu dan lain-lain produk termasuk yogurt beku, makanan haiwan peliharaan, biskut, gula-gula dan minuman kopi.

Menurut Rovina, peranti yang telah dicipta boleh mengesan kepekatan yang rendah melamin dalam masa 30 saat, dengan ketepatan 99 peratus.

“Sehingga kini, peranti ini adalah teknik pengesanan yang terpantas di dunia berbanding dengan kaedah yang sedia ada,” jelasnya.

Beliau berkata, peranti mudah alih itu adalah lebih mudah berdasarkan praktikal dan dapat menggantikan kaedah tradisional dan fabrikasi kos efektif.

“Peranti ini juga dapat mengekalkan tahap keselamatan makanan untuk mengelakkan sebarang wabak penyakit buah pinggang,” tambah Rovina lagi.

Dalam pada itu, Pengarah Pusat Penyelidikan dan Pembangunan Keusahawanan (ERDEC) UMS, Dr. Ramraini Ali Hassan berkata, keberkesanan yang ada pada peranti ini memberi satu potensi yang besar dalam aktiviti pengkomersialan dan keusahawanan di peringkat serantau.

Justeru, beliau menyifatkan langkah Kementerian Pendidikan Tinggi memperkenalkan MEA sebagai suatu usaha yang tepat dan terpuji ke arah mewujudkan keusahawanan yang kondusif dan pembangunan holistik di setiap Institusi Pengajian Tinggi (IPT) Malaysia.

“Di samping mengiktiraf kecemerlangan IPT yang telah ditunjukkan dalam pendidikan dan pembangunan keusahawanan, MEA juga berperanan sebagai pemangkin kepada pembangunan pembelajaran dan pendidikan keusahawanan yang lebih tersusun dan menyeluruh di IPT,” ujar beliau yang juga bertanggungjawab menghantar kakitangan akademik dan pelajar mewakili UMS dalam pertandingan tersebut.

Terdahulu sesi pembentangan telah diadakan pada 15 September 2015 sebelum acara kemuncak pada majlis Makan Malam Penganugerahan. –SS

Sumber: Pusat Penyelidikan dan Pembangunan Keusahawanan