JELAJAH REKONSILIASI 1MALAYSIA

JUMAAT, 20 NOVEMBER – Kelab 1Malaysia Universiti Malaysia Sabah (UMS) telah mengadakan Jelajah Rekonsiliasi 1Malaysia di Kg. Sg. Pukul, Pulau Sebatik, Tawau baru-baru ini.

Program yang memfokuskan bantuan terhadap komuniti yang tinggal di pedalaman ini disertai seramai 25 ahli kelab diketuai Pengarah Program, Riduan Abd. Karim.

Menurut Presiden kelab, Mohd Syazuwan A Rahim, jelajah ini diadakan bertujuan memberi pendedahan kepada siswa siswi tentang nilai kesukarelawan dalam memastikan masyarakat yang tinggal di kampung-kampung pedalaman tidak terpinggir dari arus pemodenan dunia.

“Kerjasama dengan beberapa agensi kerajaan juga dilihat sebagai medium yang berkesan dalam memastikan penglibatan penduduk kampung dan agensi luar dapat membantu memperkukuhkan lagi objektif program ini.

“Inisiatif untuk tinggal bersama keluarga angkat menjadikan program ini lebih menarik dan dekat dengan masyarakat,” jelas Syazuwan.

Tambah Syazuwan, siswa siswi dapat menyelami budaya serta adat resam penduduk kampung dan menjadikan mereka lebih peka dengan cara hidup bermasyarakat di bumi Sabah.

“Jalinan kerjasama antara Majlis Perwakilan Pelajar UMS (MPP UMS) dan Persatuan Mahasiswa Fakulti Psikologi, Pendidikan, Sukan dan Kerja Sosial (PERMAPSS) juga menjadikan program ini lebih berimpak serta memperlihatkan jalinan kerjasama yang utuh dalam organisasi yang wujud di UMS,” katanya.-CD

Sumber: Mohd Syazuwan A Rahim, Presiden Kelab 1Malaysia UMS