5,083 Graduan UMS Diraihkan pada Majlis Konvokesyen ke-17

Oleh Salbinous Saribun

Foto: Johaidi Ismail

ISNIN, 23 NOVEMBER - Seramai 5,083 graduan Universiti Malaysia Sabah (UMS) diraihkan pada Majlis Konvokesyen ke-17 yang berlangsung selama tiga hari sehingga hari ini.

Yang di-Pertua Negeri Sabah, Tuan Yang Terutama Tun Hj. Juhar Datuk Hj. Mahiruddin yang juga Canselor UMS menyampaikan ijazah kepada 681 graduan pada sidang pertama di Dewan Canselor.

Sidang kedua menyaksikan seramai 789 graduan telah menerima ijazah daripada Naib Canselor, Prof Datuk Dr. Mohd Harun Abdullah.

Datuk Harun turut menyempurnakan penyampaian ijazah kepada 1,384 graduan pada sidang tiga, 658 (sidang empat) dan masing-masing 762 (sidang lima) dan 809 (sidang enam) pada hari ini.

Konvokesyen kali ini turut menyaksikan mantan Ahli Lembaga Pengarah UMS, Tan Sri Henry Chin Poy Wu dianugerahkan Ijazah Kehormat Doktor Falsafah (Sosiologi).

Seorang lagi penerima ijazah kehormat ialah Haji Deddy M. Borhan yang dianugerahkan Sarjana Seni Visual.