Program Extravaganza Cungkil Bakat Siswa UMS

ISNIN, 7 DISEMBER – Program Extravaganza anjuran Exco Kesenian dan Kebudayaan Jawatankuasa Kebajikan Mahasiswa (JAKMAS) Universiti Malaysia Sabah (UMS) mampu mencungkil bakat kesenian siswa-siswi.

Dianjurkan dengan kerjasama Majlis Ketua-ketua Kelab Kolej Kediaman E, program selama tiga hari itu menyaksikan beberapa acara dipertandingkan seperti Pertandingan Akustik, Tarian Moden, Deklamasi Puisi dan Pertandingan  Video Pendek bertemakan UMS Dihatiku, selain pameran dari setiap kolej kediaman dan program derma darah.

Perasmian penutupan disempurnakan Timbalan Naib Canselor Hal Ehwal Pelajar  dan Alumni, Prof. Madya Dr. Ismail Ali di Anjung Siswa, Bangunan Jabatan Hal Ehwal Pelajar.

Dalam ucapannya, beliau memuji penganjuran program seumpama itu yang bukan sahaja mengeratkan silaturahim antara siswa-siswi yang terlibat, malah mampu membina semangat jati diri para pelajar UMS.

“Kita amat menggalakkan kolej-kolej kediaman untuk melaksanakan kegiatan-kegiatan seperti ini dengan lebih kerap.

“Pihak Jabatan Hal Ehwal Pelajar sendiri bersedia untuk menyokong program-program pelajar yang bermanfaat,” katanya.

Pada majlis tersebut, Dr. Ismail turut menyampaikan hadiah kepada pemenang Pertandingan Akustik dan Tarian Moden.

Kumpulan Feel Honey muncul johan bagi pertandingan akustik, manakala pertandingan tarian moden dimenangi oleh kumpulan Weetari Keningau.

Pertandingan Deklamasi Puisi pula menyaksikan Muhamad Ezyree menjuarai pertandingan tersebut, dan pertandingan video pendek dimenangi oleh Ibtisam. Hadiah bagi kedua-dua pertandingan tersebut disampaikan oleh Timbalan Pengetua Kolej Kediaman E, Hilmey Saili.