PEREKA 2015, Medan Pengiktirafan Penyelidik UMS

Oleh Che Hasruddin Che Hasan

Foto: Ramdan Seleh Nain

ISNIN, 14 DISEMBER – Sebanyak 20 penyelidikan dan inovasi yang dipamerkan di Pertandingan Penyelidikan dan Reka Cipta (PEREKA) 2015 telah memenangi emas daripada sejumlah 242 penyertaan yang dihantar oleh ahli akademik Universiti Malaysia Sabah untuk dipamer dan dipertandingkan.

Menurut Pengarah Pusat Penyelidikan dan Inovasi (PPI) UMS, Prof. Dr. Felix Tongkul, PEREKA dianjur dan dijadikan acara tahunan universiti sejak tahun 2008 bagi menganugerah dan memberi pengiktirafan atas penyelidikan dan inovasi yang telah dihasilkan kumpulan penyelidik dan akademia UMS.

“Pada tahun ini, penyertaan yang diterima bertambah iaitu sebanyak 168 bagi kategori penyelidikan dan 74 bagi kategori inovasi membuktikan penyelidik UMS bekerja bertungkus-lumus menjalankan penyelidikan bagi membolehkan mereka mendapatkan hasil penyelidikan dan seterusnya membina prototaip/produk dan lain-lain,” katanya ketika berucap di majlis perasmian penutupan PEREKA 2015 kelmarin.

Tambah beliau, usaha ini juga bertepatan dengan kempen kerajaan untuk menjadikan tahun 2016 sebagai tahun inovasi dan pengkomersialan.

Beliau turut berbangga dengan pencapaian penyelidik UMS di pertandingan peringkat kebangsaan dan antarabangsa pada tahun ini kerana daripada 45 inovasi yang menyertai pertandingan, sebanyak 37 daripadanya memenangi anugerah termasuklah 4 anugerah khas.

“Semua kejayaan ini membuktikan sekali lagi penyelidik UMS boleh bersaing di peringkat kebangsaan dan antarabangsa,” tegas beliau lagi.

PEREKA 2015 telah dirasmikan penutupannya oleh Timbalan Naib Canselor Penyelidikan dan Inovasi UMS, Prof. Dr. Shahril Yusof yang turut menyampaikan hadiah kepada pemenang emas.

Turut hadir, Timbalan Naib Canselor Akademik dan Antarabangsa UMS, Prof. Dr. D Kamarudin D Mudin dan Timbalan Naib Canselor Hal Ehwal Pelajar dan Alumni, Prof.  Madya Dr Ismail Ali.