Pusat Islam UMS Anjur Majlis Khatam Al-Quran

JUMAAT, 18 DISEMBER – Majlis Khatam Al-Quran Sempena Penutupan Program Kelas al-Quran dan Iqra 2015 Anjuran Pusat Islam Universiti Malaysia Sabah (PIUMS) mendapat sambutan menggalakkan daripada anak-anak kakitangan UMS dan masyarakat luar. Hampir 70 orang peserta yang dibimbing tenaga pengajar dari Sek. Rendah Islam Al-Hafiz, Tuaran, Ustaz Junaidi Jenny turut serta pada majlis tersebut.

Menurut Pengarah PIUMS, Dr. Muhamad Suhaimi Taat, program tersebut bukan sahaja sekadar untuk meraikan kejayaan anak-anak menamatkan pengajian membaca al-Quran tetapi yang paling penting ialah mesej yang disampaikan dan pengertiannya kepada kita.

“Program seumpama ini dapat membentuk modal insan yang cemerlang dan mengajar peserta untuk menimba dan memartabatkan ketinggian ilmu dalam kehidupan malah anak-anak pada hari inilah yang akan menjadi pemimpin dan penggerak pembangunan seterusnya merealisasikan agenda dan wawasan Negara dan ummah”, katanya dalam ucapan perasmian di Masjid UMS awal pagi tadi.

Turut hadir pada acara perasmian, Pensyarah Kanan Fakulti Kemanusiaan, Seni dan Warisan, Fazli Abdul Hamid, Pegawai Hal Ehwal Islam Kanan, Md. Razali Saibin, Penyelaras Program Kelas al-Quran dan Iqra, Noorisah Taljid dan Pengetua Program Kelas al-Quran dan Iqra, Kartini Mail@Ismail. - SM -