Sesi Dialog Siri Dua, PPPS Dekati FPL

ISNIN, 21 DISEMBER - Selepas kejayaan penganjuran sesi dialog siri pertama di kampus induk Universiti Malaysia Sabah (UMS), Pusat Pengajian Pascasiwazah (PPPS) terus menjelajah ke Fakulti Pertanian Lestari, Sandakan bagi mengadakan program sama, baru-baru ini.

Program yang dirasmikan oleh Dekan PPPS, Profesor Datin Dr. Mariam Abd. Latip itu bertujuan untuk memberi pendedahan dan penjelasan berkenaan isi kandungan dan penguatkuasaan Kaedah Pengajian Pascasiswazah UMS 2015 kepada para pelajar dan pensyarah mahupun penyelia yang terlibat.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan oleh PPPS, penganjuran dialog tersebut juga antara lain dapat membuka ruang dan peluang kepada para pelajar, pensyarah mahupun penyelia untuk mengemukakan sebarang pandangan, isu serta cadangan yang dapat memantapkan lagi kualiti proses pengurusan dan penyeliaan.

Kenyataan itu memambah, ia selaras dengan hasrat universiti untuk meningkatkan bilangan para pelajar pascasiswazah yang bergraduat tepat pada masanya (GOT).

PPPS juga berharap agar sesi dialog ini akan dapat dimanfaatkan ke arah mengukuhkan lagi kerjasama di antara PPPS dengan Fakulti, Pusat, Institut yang sedia terjalin.

Pada sesi dialog tersebut, seramai 15 pensyarah dan 20 pelajar pascasiswazah berpeluang hadir dan mengutarakan pelbagai cadangan serta isu berkaitan pengajian dan kebajikan pelajar.

Sumber :  Pusat Pengajian Pascasiswazah , UMS