UMS Raih Emas Pertama Kejohanan SUKIPT 2016

SELASA, 26 JANUARI – Kontinjen Universiti Malaysia Sabah (UMS) berjaya meraih pingat emas pertama Kejohanan Sukan Institusi Pengajian Tinggi (SUKIPT) 2016 menerusi sukan Taekwondo yang bermula sejak 24 Januari lalu.

Pingat emas tersebut disumbangkan Raymond Toh Meng Hui, Ahmady Radi dan Lee Kim Qin melalui acara Poomsae Berpasukan lelaki.

Dengan kutipan 6.98 mata, gandingan mantap ketiga-tiga atlet berkenaan menyingkirkan pencabar utama daripada peserta HELP University yang meraih 6.56 Mata untuk pingat perak.

Kejayaan itu sekali gus menyaksikan pasukan Taekwondo UMS berjaya mengekalkan pingat emas dalam kategori tersebut buat kali ketiga berturut-turut sejak tahun 2012.

Pingat gangsa pula masing-masing dimenangi oleh pasukan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) dan Universiti Teknikal Malaysia Melaka (UTeM).

Pencapaian itu terus disemarakkan pasukan Taekwondo Wanita UMS yang mempamerkan aksi cemerlang dalam acara yang sama.

Walau bagaimanapun, UMS  yang diwakili Cheong Pui Siong, Goh Chai Loon dan Fiona Ng Wen Yah terpaksa akur dengan hanya meraih pingat perak setelah tewas tipis dengan 6.75 mata kepada pasukan HELP University yang meraih 6.97 mata untuk pingat emas.

UMS turut menyasarkan kilauan pingat emas dalam acara Poomsae kategori campuran yang menyaksikan Ahmady Radi dan Cheong Pui Siong turun beraksi bagi usaha mencapai misi tersebut.

Berlangsung di beberapa venue sukan sekitar Johor Bahru, SUKIPT 2016 yang memperlihatkan Universiti Teknologi Malaysia (UTM) sebagai tuan rumah kejohanan turut disertai beberapa universiti dari negara jiran seperti Thailand, Myanmar, Indonesia, dan Laos.

UMS menyertai 10 daripada 25 jenis sukan yang dipertandingkan iaitu sukan taekwondo, silat, olahraga, karate, bola tampar pantai, lawan pedang, badminton, petanque, boling padang dan tenpin boling. -MA-

Kredit foto: SUKIPT