Mahasiswa UMS dan UKM Beri Pendidikan Percuma kepada Golongan Tanpa Negara

KHAMIS, 28 JANUARI - Mahasiswa Universiti Malaysia Sabah (UMS) dan Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) tampil memberi pendidikan percuma kepada 65 warga tanpa negara di sekitar Kota Kinabalu,  baru-baru ini.

Menurut pengarah program, Hasmadi Olah, aktiviti yang dikenali Program Hak Asasi V: Di Bawah Bayu adalah khidmat sosial bagi mendidik golongan ini  membaca, menulis dan mengira (3M) selain mendalami jiwa mereka dalam meneruskan kehidupan di negara ini.

“Sambutan yang diterima amat menggalakkan dan kita telah memberi pendedahan tentang asas-asas pendidikan kepada mereka yang terdiri daripada kanak-kanak lingkungan umur tujuh hingga 12 tahun,”  ujarnya dalam satu kenyataan hari ini.

Beliau berkata, program itu juga mendapati golongan tersebut sebenarnya mempunyai kencenderungan yang tinggi dalam bidang pendidikan namun kekangan kewangan memaksa kanak-kanak tanpa dokumen ini terperangkap dalam kemiskinan.

Jelasnya, penganjuran program berkenaan turut membuka mata mahasiswa mengenai penderitaan kehidupan masyarakat seumpama ini selain kepentingan pendidikan yang harus disemai sejak di peringkat kanak-kanak lagi.

Dalam pada itu, Hasmadi juga memaklumkan program itu sebagai satu medium membentuk kemahiran insaniah mahasiswa dalam pengurusan sesuatu program, selain mewujudkan hubungan silaturahim dalam kalangan peserta dari UMS dan UKM.

“Antara pengisian lain program ini termasuklah mendaki Gunung Alab, aktiviti ukhwah di Pulau Manukan, Memutik dan Sapi. Rombongan peserta UKM yang terdiri dari mahasiswa Kolej Ibu Zain turut dibawa melawat sekitar kampus UMS,” tambahnya.

Program selama enam hari itu melibatkan 49 pelajar program Sosiologi dan Antropologi Sosial UMS serta 40 peserta termasuk pegawai pengiring dari Kolej Ibu Zain UKM. SS

Sumber: Program Sosiologi dan Antropologi Sosial UMS