UMS Meterai MoU dengan MIH

Oleh Salbinous Saribun

Foto: Suzeanywati Gasinin

RABU, 06 APRIL - Universiti Malaysia Sabah (UMS) menyemarakkan lagi tahun Pengkomersialan Malaysia 2016 dengan menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) bersama Malaysia Innovation Hub (MIH).

Naib Canselor UMS, Prof. Datuk Dr. Mohd Harun Abdullah berkata, MoU itu juga sebagai menyokong usaha kerajaan memupuk dan merancakkan Ekosistem Inovasi di bawah Lonjakan 7, Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia 2013-2025.

“MoU ini akan merancakkan pengkomersialan dengan pewujudan industri baharu melalui pembentukan syarikat terbitan universiti sekali gus membuka peluang pekerjaan baharu kepada masyarakat,” katanya ketika berucap pada majlis itu di Bilik Mesyuarat Lembaga Eksekutif UMS, semalam.

Ujar beliau, produk penyelidikan dan inovasi UMS juga berpotensi dikomersialkan sehingga ke peringkat antarabangsa.

MoU itu menyaksikan UMS diwakili Datuk Harun dan Timbalan Naib Canselor Penyelidikan dan Inovasi, Prof. Dr. Shahril Yusof, manakala MIH diwakili Ketua Pegawai Eksekutif, Wong Wai Sang dan Pengarah Urusan, Eric Lo Kian Vui.

Datuk Harun berkata, antara kerjasama yang dilaksanakan termasuklah perkongsian kepakaran teknikal dari UMS dan kepakaran mengkomersial MIH.

“Selain itu, kita juga akan berkongsi penggunaan kemudahan dan peralatan penyelidikan yang ada di UMS dan sumber-sumber MIH,” katanya.