Siswa Disaran Capai Keseimbangan Pendidikan Dan Sahsiah

JUMAAT, 20 MEI – Siswa-siswi Universiti Malaysia Sabah (UMS) disaran agar berusaha mencapai keseimbangan dalam bidang akademik mahupun sahsiah diri.

Dekan Fakulti Kejuruteraan (FKJ), Prof. Ir. Dr. Rosalam Sabartly berkata, universiti sentiasa berusaha meningkatkan potensi pelajar dalam kedua-dua aspek tersebut agar para pelajar bukan sahaja mampu mencapai kecemerlangan dalam pelajaran, tetapi juga mampu menguasai kemahiran komunikasi dan semangat kerja berpasukan yang penting untuk kerjaya pada masa akan datang.

“Pencapaian akademik yang baik hanya mengukuhkan asas dalam mencari kerjaya yang baik, tetapi nilai-nilai seperti kepimpinan atau semangat kerja berpasukan adalah yang penting untuk diterima bekerja dalam sesebuah organisasi.

“Justeru, pelajar juga harus mengasah pelbagai kemahiran sebagai persediaan kepada kerjaya kelak,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap merasmikan Majlis Anugerah Kecemerlangan Pelajar FKJ di Dewan Bankuasi, UMS pagi tadi.

Mengenai penganugerahan kepada pelajar pada majlis tersebut, beliau berharap anugerah-anugerah yang diberi mampu menyuntik semangat para penerima untuk meneruskan kecemerlangan, serta memberi semangat kepada pelajar lain untuk mencapai kejayaan yang sama.

Pada majlis itu, seramai 62 pelajar dari pelbagai program fakulti menerima Anugerah Pelajar Dedikasi, Anugerah Kepimpinan, Anugerah Pelajar Harapan, Anugerah Dekan dan Anugerah Khas Dekan yang disampaikan oleh Dr. Rosalam. -MA-