Mini Karnival Kokurikulum Meriah

JUMAAT, 3 JUN – Mini Karnival Kokurikulum Semester II Sesi 2015/2016 anjuran Pusat Kokurikulum dan Pemajuan Pelajar (PKPP) yang berlangsung di Dewan Canselor Universiti Malaysia Sabah (UMS) baru-baru ini berlangsung meriah.

Ketika merasmikan karnival tersebut, Pengarah PKPP, Profesor Madya Dr. Raman Noordin berkata penganjuran tersebut dapat memberi pengalaman dan pengajaran yang sangat bermanfaat kepada para pelajar untuk diaplikasikan dalam kehidupan seharian.

“Bakat dan potensi pelajar dinilai oleh tenaga pengajar dan pegawai-pegawai universiti bagi tujuan kecemerlangan selanjutnya ke peringkat yang lebih tinggi,” jelasnya.

Tambah beliau, dengan adanya karnival tersebut diharap dapat melahirkan pemimpin akan datang yang mempunyai ciri-ciri berketerampilan dan berkeyakinan tinggi.

Pelbagai aktiviti turut diselitkan sepanjang majlis tersebut berlangsung antaranya, pertandingan pameran dari setiap kursus kokurikulum, pertandingan persembahan terbaik dan kempen derma darah.

Menurut Pengarah Mini Karnival Kokurikulum Semester II, sesi 2015/2016, Ag. Basiran Ag. Ali, mini karnival tersebut juga diadakan bertujuan untuk mempamerkan hasil pembelajaran dan aktiviti yang telah dijalankan sepanjang 14 minggu bagi setiap kursus yang wajib diambil.

Lebih menarik, keterlibatan pelajar antarabangsa dalam mini karnival kali ini mencerminkan bahawa aktiviti sebegini mampu untuk memupuk perpaduan bukan sahaja pelajar tempatan, malah pelajar antarabangsa.

Sumber: PKPP